Vučić, Rama i Zaev nakon samita “Otvorenog Balkana”: “Danas radimo za sebe”, “realnost sutrašnjice” i “veliki korak prema evropeizaciji regiona”

0
(BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani da su konkretni rezultati najbolji poziv ostalim državama Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan.

“Za nas je veoma važno to što danas radimo za sebe, jer mislim da ćemo ih privući ne političkim pozivima… mi ćemo najviše da uradimo za njihovo priključenje nama, ali i za veće zadovoljstvo naših građana time što ćemo da radimo konkretne stvari”, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

U Tirani je danas održan samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan na kom su potpisani Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

“Kada sam došao u Albaniju video sam da premijera (Albanije Edija) Ramu napadaju da je inicijativa Otvoreni Balkan inicijativa za Veliku Srbiju. Mene u Srbiji svakoga dana napadaju govoreći da je inicijativa za Veliku Albaniju. Ovde nije reč ni o Velikoj Srbiji ni o Velikoj Albaniji i ne znam kakvoj Makedoniji, ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, a da nam nestane budućnost”, istakao je Vučić.

Istakao je da je srećan zbog potpisanih sporazuma na kojima su radili dve godine, a što je bilo usporeno zbog birokratskih procedura.

Rama: Sporazumi tri zemlje veoma opipljivi, stupaju na snagu za 10 dana 

Rama je izjavio da su danas potpisani sporazumi Srbije, Severne Makedonije i Albanije veoma opipljivi jer će omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

Rama je rekao da su potpisani sporazumi “realnost sutrašnjice” i dodao da time ne misli na dalju budućnost, nego na početak 2022. godine.

“Sporazumi su potpisani kako bi bio otvoren put svima koji već godinama imaju neku interakciju, kao proizvođači, izvoznici, uvoznici. Oni su se do sada suočavali sa dugim redovima i brojnim proverama, a od 1. januara 2022. moći će da prelaze granice bez potrebe da tri puta pokazuju ista dokumenta u vezi sa izvozom i uvozom proizvoda i životinja”, rekao je Rama.

Ranije je najavljeno da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija na samitu u Tirani potpisati sporazume o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, o povezivanju šema elektronske identifikacije građana, o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje i o saradnji akreditacionih tela.

Najavljeno je i da će Srbija i Albanija i Severna Makedonija i Albanija potpisati bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost.

Rama je rekao da sporazumi omogućavaju početak izvoza živih životinja i dodao da su tu vest “dugo čekali svi koji se bave proizvodnjom mesa”.

Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu pruža svim državljanima da imaju trenutan i jednak pristup kada je reč o radnim i boravišnim dozvolima, naveo je Rama.

Dodao je da Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana utire put uspostavljanju zajedničkog sistema kako bi svi koji žele da se registruju ili da konkurišu za radnu dozvolu u drugoj zemlji mogli to da učine preko pametnih telefona ili računara.

“Svrha je da nema granica za sve koje žele slobodno da prenose robu i kapital niti za kretanje njihovih usluga”, naveo je albanski premijer.

Rama je rekao da su potpisani sporazumi usmereni ka uspostavljanju jedinstvenog regionalnog tržišta.

“Ovo može da se izvede jedino kroz Otvoreni Balkan. To je inicijativa koja ide napred i sprovodi sve što je dogovoreno tokom Berlinskog procesa, a nije ostvareno. Od početka smo jasno stavili da je ovo inkluzivna inicijativa i nikada nismo prestali da pozivamo ostale iz regiona, ističući koliko ima koristi za građane”, kazao je.

Naveo je da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, koji se učesnicima samita obratio putem video linka, “jasno istakao” da Evropska komisija “u potpunosti podržava Otvoreni Balkan i da poziva ostale tri zemlje (Zapadnog Balkana) da se priključe” toj inicijativi.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. Pod neformalnim imenom mini-Šengen, a promenila je ime u Otvoreni Balkan krajem jula.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Sledeći samit inicijative Otvoreni Balkan biće održan krajem februara u Severnoj Makedoniji, rekao je Rama.

Zaev: Načinili smo veliki korak prema evropeizaciji našeg regiona, sve zemlje regiona pozvane da se pridruže

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da mu je velika čast što može direktno da učestvuje i doprinese implementaciji plemenite misije inicijative “Otvoreni Balkan” poslednjeg dana na dužnosti šefa vlade. 

“Od početka te inicijative, moje kolege, prijatelji i braća Aleksandar Vučić i Edi Rama nagalašvali smo činjenicu da je Otvoreni Balkan autentičan proces koji su pokrenule Severna Makedonija, Albanija i Srbija koji je stvoren u korist celog regiona i otvoren za sve zemlje regiona”, rekao je Zaev, a prenosi RTS.

Podsetio je da su sve zemlje regiona pozvane da se pridruže “Otvorenom Balkanu”.

“Ohrabrujemo sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno da doprinesu ovoj zajedničkoj oblasti, da se povežu, pre svega i da postanu ekonomski razvijene bez barijera i bez ograničenja da budu slobodne i potpuno prilagođene potrebama naših stanovnika. Pozivam na doprinos velikoj ideji otvorenog Zapadnog Balkana koja donosi direktne rezultate za sve naše građane i koja će postati deo svakodnevnog života naših građana kroz jedinstveno tržište”, naveo je Zaev.

Naglasio je da će potpisanim sporazumima građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije biti omogućen pristup elektronskim uslugama triju zemalja.

“Kad sporazumi budu prihvaćeni u parlamentima ovih zemalja, građani te tri zemlje će moći da se slobodno kreću i rade u tri zemlje. Na taj način povezujemo svoje ljudske resurse, uvećaamo svoja tržišta, povezujemo privrede, postajemo konkurentniji, jači i još spremniji za dalji razvoj”, poručio je Zaev.

Dodao je da se povezuju jasno i otvoreno sa željom da građani što pre osete direktne ekonomske koristi od olakšica koje su im omogućene.

“Načinili smo veliki korak prema evropeizaciji našeg regiona i primeni najboljih evropskih praksi, jer mi jesmo Evropa i kad su predsednik Vučić i premijer Rama uskladili viziju Otvorenog Balkana, mi smo se dogovorili da ne dozvolimo da prevlada evroskepticizam u našoj zemlji zbog neuspeha određenih politika EU u našim zemljama”, naglasio je Zaev.

Poručio je da “Otvoreni Balkan” nije zamena za Evropsku uniju, već “put ka Evropi”. 

(Beta, RTS)