Vučić: Računajte da je Grčić već podneo ostavku… Doživeli smo savršenu oluju

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je hitan sastanak sa članovima Vlade i šefovima energetskog sektora, a nakon toga se vanredno obraća naciji.

“Prvo sam bio ljut a oni kao pokisli”, rekao je Vučić na Pinku govoreći o sastanku. “Razgovarali smo o onome što možemo da postignemo, za šta moramo da se pripremimo”, istakao je predsednik Srbije.

“Ništa nije jednostavno i lako kao što izgleda ljudima”, dodao je.

“Cena struje i gasa neće biti promenjena. Samo Ukrajina i Gruzija imaju nižu cenu struje za domaćinstva”, istakao je Vučić.

“Govorim o ceni struje i gasa, mazuta, nedostajućim količinama. Mi nemamo dovoljno, sada se to ispostavilo. Čim krenu hladni dani, mi ne možemo sasvim da podmirimo potrebe. Događa nam se, kao i nekim drugima, savršena oluja, samo neki to ne žele da priznaju. Mi nećemo ništa da krijemo od građana, već da zajednički rešavamo probleme”, rekao je Vučić.

Istakao je da je kvalitet uglja problem, ali da to nije jedino pitanje.

“Resavica je slala ugalj za Moravu i srećan sam što nismo zatvorili Resavicu. Da smo zatvorili naše izvore uglja niko ne bi imao struju. Ja sam zamolio rudare kolubare da skidamo 20.000 tona sa deponije da bismo imali koliko je moguće pun kapacitet”, objašnjava Vučić.

“Tu je dodatni problem velika potrošnja mazuta. Mi za mesec dana potrošimo kao za godinu dana, a mazut nemate gde da kupite, nije pitanje ni cene”, dodaje on.

“Naša država ovo može da izdrži, ali mi moramo da rešavamo pitanje balansiranja energije u budućnosti”, naglasio je predsednik Srbije.

“Veću energiju trošimo na prikopčavanje OIE nego što imamo koristi od njih. Za Svetog Nikolu biću sa rudarima u Kostolcu – više ni za njih ni za nas ne sme da bude ni slava ni nove godine da bismo imali struje, da ne bismo imali restrikcij”, kazao je Vučić.

“Nikada na možete sa 100 odsto sigurnosti da kažete da neće biti restrikcija, ali sam gotovo siguran da toga neće biti. Obezbedićemo sve da toga ne bude”, kazao je. Govoreći o odgovornosti za ono što se desilo, predsednik Srbije je rekao: “Za Milorada Grčića računajte kao da je već podneo ostavku.”

“Mi imamo 6miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou. Nama je danas potrebno 9-10 miliona kubika dnevno. Od Rusa smo dobili po 270 evra na 1.000 kubika, a na berzi je danas cena 1.700 evra za hiljadu kubika”, objasnio je Vučić.

“Mi plaćamo šest puta nižu cenu. Zamislite da nisam to dogovorio sa Putinom i da od januara imamo ovu cenu”, podvukao je.

“Pa mi bismo dnevno plaćali 17 miliona evra za gas. Samo tim dogovorom smo uštedeli Srbiji 8,6 miliona evra dnevno, a ići ćemo i na dodatne razgovore za ova dodatna 4 miliona kubika da ne plaćamo po 1.700 evro”, kazao je predsednik Srbije.

“Ponovo ću da zovem Putina ako treba, nije problem”, dodao je. Potpm je govorio i o ceni gasa u svetu, fjučersima i kretanjima na berzama.

“Svuda sve skače kinezi kupuju sve. Svi se tuku za energente, svi su uključili sve što imaju. Cena struje u Fracuskoj ode u nebesa, u Britaniji isto. Videćete kakve će tek probleme svet imati”, upozorio je Vučić.

“Zamislite šta bi bilo da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju, slučajno smo to uradil, uložili 1,5 milijardi za to”, kazao je. “Situacija sa energentima biće sto puta gora nego sa koronom”, upozorava Vučić, i dodaje: “Problem je što kad pogledate fjučerse, to je užas. Imaćete zapadne zemlje koje će imati problema sa snabdevanjem, a kamoli sa cenom”, kaže on.

“Zašto je gas važan? Ako mi gasa ubacimo više u elektrane mi time manje trošimo mazuta. A mazuta imamo 21.000 tona i to bi nam bilo dovoljno za 6 plus 9 meseci a sada nije za mesec dana”, objasnio je.

“Vetroparkovi sada ne mogu da nam pomognu uopšte, nimalo. To je neka tema za budućnost”, rekao je Vučić i dodao da smo uložili 3,5 milijarde u energetskom sektoru, bez gasovoda.

„Što se gasa tiče, mnogo smo uradili i da to nismo, danas ne bismo imali ne gas nego ni struju. Samo čekajte da vidite kakav će kolaps da bude u januaru i februaru, i to ne u Srbiji

“Kolubara ima najlošiji ugalj i moramo to da rešimo da nam se ne bi ponovo začepilo u TENT-u. Oni znaju gde ima uglja kvalitetnog samo treba da dođu do njega”, kazao je Vučić.

“Ići ću da posetim radnike u TENT-u, Kolubari, Kostolcu, Drmnu”, najavio je predsednik Srbije.

„Važno je da deo kvalitetnog uglja iz kostolca prebacimo do TENT-a“, istakao je.

“Kukaćemo kad nam neko bude rekao da treba da se poveća cena struje 5-6 posto”, najavio je.

“Mogu da učinim da se poveća disciplina i odgovornost i da vidim gde može da se pronađe novac, kako da to finansiramo a da ne podižemo stopu javnog duga, a Srbija ima struje, Srbija ne odustaje od 20 hiljada dinara za penzionere“, kazao je predsednik Srbije.

„Sada imamo nekoliko stotina domaćinstava bez struje, a građanstvo nije osetilo mnogo problema sem oko 150.000 ljudi u prva 24 sata“, dodao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. Ако је већ потребно да рачунам на нешто: – Докле ће нестручност министарке Михајловић да одлучује о национално значајним питањима: електропривреди, путним инвестицијама….- Докле ће премијер(ка) Брнабић да заборавља да је одговорна за рад Владе, па никако да смени неспособне (и неодговорне) министре… – Докле ће дибидуз неспособни партијски надрови да уништавају државу, а да за њихово “постојање” не сноси последице руководство владајуће партије… – Докле ће шеф државе да се пита за све и свашта, а у корист наношења штете раду Владе, као и државних институција чија самосталност износи нула одсто? -И када ће одговорни за економске и друге промашаје, за штету наношењу пореским обвезницима и држави, почети да плаћају грешке свом својом и породичном имовином? … Има тога још много на шта грађани рачунају, али ко њих шта пита?!?

Comments are closed.