Vučić: “Prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje”; Šolc: “Podržavam Srbiju u rešavanju svih pitanja na putu ka EU”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je danas u kratku posetu Beogradu, a na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Šolc i Vučić su razgovarali u Palati Srbije, a predsednik Srbije je nakon sastanak istakao da je je “zahvalan Šolcu što je posetio i došao u Beograd”.

“Ono preko čega ljudi pređu (zaborave) je da Srbija i Nemačka sve bolje sarađuju na polju ekonomije. Imamo rast razmene od više od 25 posto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je on.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, poput evropskih integracija. Razgovarali smo i o temamam o kojima nemamo saglasnosti. A to su Kosovo i Metohija i dijalog Pristine i Beograda“, rekao je Vučić i dodao da je ukazao na to šta sve nije urađeno.

Šolc mu je, kako kaže, rekao da je važno ići makar “korak po korak”.

“Kancelar je na jasan način tražio da se pridružimo sankcijama Rusiji, to jest, da podržimo restriktivne mere. Ja sam govorio o specifičnim odnosima, situaciji i tradicionalnim odnosima koje imamo sa Rusijom”, rekao je Vučić.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju.

“Kosovo i Srbija treba da kroz sveobuhvatan sporazum dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovu evropsku perspektivu. Politički sporazum dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj”, rekao je Šolc.

Vučić je na pitanje medija o “međusobnom priznanju” Beograda i Prištine, odgovorio novinarki Špigela na ovaj način:

“Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni intergritet Srbije. Mi ne reagujemo tako da kada nam neko zapreti, mi uradimo to što nam se traži. Mi znamo da je uslov za našu evropsku budućnost normalizacija odnosa. Prvi put smo danas čuli da se traži međusobno priznanje. To su i Amerikanci uveli pre tačno tri godine. Nikada do sada, do danas, niko iz Evrope to nije tražio”.

Šolc dolazi u Beograd svega pet nedelja pošto se u Berlinu odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem. U Berlinu je 4. maja na Šolcovu inicijativu organizovana neformalna radna večera lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Nemački kancelar iz Beograda odlazi u Solun, gde će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Šolc će sutra posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

Iz Šolcovog kabineta je najavljeno da će u fokusu njegove mini turneje biti zajednička reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.

1 KOMENTAR

  1. Илузије су дефинитивно развејане. Ова посета је заиста преокрет у том смислу. Чланство Србије у ЕУ је потврђено,”немогућа мисија”. Одличан моменат да се са ЕУ започну разговори о редефинисању односа. Без чланства у ЕУ и без било каквих условљавања Србије, уз узајамну корист у сарадњи. “Кандидатура” чланства је са овом изјавом бесмислено “бреме” које Србија вуче за собом.

Comments are closed.