Vučić o muralu: “Nismo štitili nijedan grafit, neko je hteo da napravi cirkus…”

0
Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je neko hteo da napravi cirkus sa uklanjanjem murala sa likom Ratka Mladića u centru Beograda kako bi naneo štetu Srbiji.

Vučić je kazao da se policija tokom jučerašnjeg incidenta na Vračaru ponaša profesionalno, štiteći javni red i mir.

“Nismo štitili nijedan grafit za razliku od onih kojima osam godina nije palo na pamet da diraju tablu osudjenom ratnom zločincu Aćif efendiji u Novom Pazaru. Policija nije ulazila u suštinu i razloge već je čuvala javni red i mir, štitila je gradjane od medjusobnog sukoba”, naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obeležavanja početka radova na novoj fabrici nemačke kompanije Kontinental u Kaću.

Ocenio je da su oni koji su juče hteli da uklone sporni mural, to mogli da učine i pre godinu dana ili šest meseci i dodao da je u pitanju “vrsta bezobzirnosti prema sopstvenoj zemlji gde je samo važno reći najgore o sopstvenom narodu”.

“Što to nisu uradili dan ranije ili kasnije, ne praveći velike svetkovine od toga. Što nisu razgovarali sa kućnim savetom te zgrade, što su pravili predstavu želeći da nanesu štetu Srbiji? Neko je hteo da napravi cirkus, da neko nekog udara i da za to optuže državu. Državu nećete moći da optužujete za to jer će čuvati fizički integritet svakog gradjanina i to ćemo raditi ubuduće”, rekao je Vučić i dodao da je posle sinoćnjih okupljanja privedeno sedam osoba, uglavnom pripadnika navijačkih grupa.

On je kazao da iza svega stoji namera da se povećava pritisak na Srbiju i izmišljaju afere poput one da je 1991. u Petrinji mučio hrvatske zarobljenike.

“Ti koji su tobož protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju sa predobrim Naserom Orićem koji kaže da su neki iz Srbije hteli da me ubiju u Srebrenici. On im je validan kao politički svedok, ali zato je važno Srbima što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce. U državi članici EU imate koliko hoćete Praljkovih murala i onda su oni dobri, a mi smo loši”, rekao je predsednik Srbije.

Prijava protiv novinara Tanjuga u BiH je užas

Vučić je ocenio da je užasna prijava koja je podneta protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici i dodao da je u Srbiji nemoguće da neko odgovara zbog svog stava.

“Zamislite da neko podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zato što vam se ne dopada šta je izgovorio. Šta god da je izgovorio”, rekao je Vučić novinarima i dodao da je srećan jer takve stvari u Srbiji nisu moguće.

Vučić je rekao da, što se tiče novinara Tanjuga i njegove pravne pozicije u Srbiji, on je slobodan novinar i država će poštovati njegovu profesiju i pravo na stav.

On je ocenio da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić upravo mislio da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću presuda celokupnom srpskom naroda i da u tome nije jedini.

“Svaki put kada se zaklinju da ne misle celokupan srpski narod, baš su na to mislili. Ali to nije ni za koga neka posebna novost”, rekao je Vučić.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

“Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željke Komšića u Sarajevu 9. novembra tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrdjen pravosnažnim presudama medjunarodnih i nacionalnih sudova”, navedeno je u prijavi.

Komšić je prekinuo intervju za Tanjug nakon toga.

Govoreći o nedavnoj poseti američkog diplomate Gabrijela Eskobara, Vučić je rekao da je Srbija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i da ne postoji “izvorni ili neizvorni” dokument, već da je to samo jedan tekst.

Vučić je rekao da Dejtonski sporazum nikada nije menjan, jer za tako nešto nije bilo saglanosti svih naroda, a da je druga stvar što su medjunarodni predstavnici nametanjem nekih rešenja menjali realnost u BiH, iako to nije imalo nikakve veze sa Dejtonom.

“Srbija će ga poštovati. To je deo naše medjunarodno-pravne agende i tu nikakve izmene nije bilo”, rekao je on.

On nije želeo da komentariše izjave tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o tome da će razgovarati sa njim o tome da BiH ne postane teren obračuna ali je dodao da je turski predsednik uvek dobrodošao u Beogradu i da njemu nije teško da ode do Istanbula ili Ankare.