Vučić: Prihvatićemo predlog Gordane Čomić da na izbornim listama bude bar 40 odsto žena…

2
Beta - AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će većina u Skupštini Srbije prihvatiti predlog poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena.

On je ocenio da će usvajanjem tog predloga, Skupština Srbije biti medju prvih pet parlamenata u Evropi po broju žena. 

“Prihvatićemo kao većina u skupštini da to bude zakonska obaveza. To će doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene hladnokrvnije i uvek više brinu o budućnosti nego o prošlosti”, kazao je Vučić novinarima posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verheijem. 

Upitan da li je bio izložen pritiscima zbog najavljenog smanjenja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, Vučić je rekao da je Srbija nezavisna zemlja i da svako ko sa strane pokuša da vrši pritisak, “vrlo brzo dobije adekvatan odgovor”. 

“Postoje pokušaji, ali na mene niko ne može da vrši pritisak. Možemo da razgovaramo o svemu, na zahtev Evropljana pomerili smo datum izbora za 45 dana, promenili smo tri suštinska zakona koji se tiču izbornog zakona”, kazao je predsednik Srbije. 

Vučić je dodao da u vezi sa smanjenjem izbornog cenzusa ubedljivo najviše može da izgubi vladajuća Srpska napredna stranka, kao najjača politička opcija, ali i dodao da je to uradjeno zbog bolje reprezentativnosti u parlamentu i unapredjenja političkog ambijenta u Srbiji.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. ” žene hladnokrvnije i uvek više brinu o budućnosti nego o prošlosti” – ovim rečima diskrimunišete i generalizujete. Generalizacija je jako loša stvar. Treba dati svima podjednaku šansu ne razmišljajući ko šta ima izmedju nogu. Pa ko se prijavi, prijavi. Neuslovna sloboda – to nama treba, a ne ovi prividi prava i stvarnosti, demagogija i ulizivanje.

  2. Šta to znači “bar 40% žena”? Šta ako žene nisu zainteresovane za politiku u meri u kojoj su muškarci? Da li treba da eliminišemo višak muškaraca, recimo da transgenderski pretvorimo neke od njih u žene da bi sistem funkcionisao? Da li je obavezno da na listi bude minimum 40% muškaraca, ili je to manje bitno? Da li je to rodna diskriminacija?

Comments are closed.