Vučić: Pregovaramo sa 92 investitora, više od 35.000 novih radnih mesta

2
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija pregovara sa 92 investitora, a da bi ukupna vrednost tih investicija mogla da bude 7,3 milijarde evra, kao i više od 35.000 novih radnih mesta.

“Mi moramo da nastavimo taj niz uspešnih godina, što se tiče privlačenja stranih direktnih investicija”, objavio je Vučić na zvaničnom predsedničkom Instagram profilu.

U video snimku na Instagramu je prikazano da je priliv direktnih stranih investicija u Srbiji 2019. godine iznosio 3,8 milijardi evra, 2020. godine tri milijarde, a 2021. godine 3,9 milijardi evra.

“Istovremeno, moramo da jačamo domaće investitore. To je ta naša snaga koja nam pravi ogromnu prednost u odnosu na sve druge u regionu”, naveo je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. Koliko je srpskih fabrika ?
    Koliko srpskih radnika ?
    Da ne pametujemo više.
    Ovaj mrzi sve srpsko.

  2. Нешто је (ипак) труло у држави српској. Када се каже “да преговарамо”, то значи да капитал није самостално спознао где му је најповољније место за стицање профита, већ то мора да се испреговара. Како то да капиталу, коме је иначе иманентно да прекопа земљу на целој планети, да би се преселио тамо где може да оствари већи профит, треба додатно преговарање ? Што се Србије тиче, треба. Јер Србија нема уређен, транспарентан и институционално изграђен економски амбијент. Стога се гаранције капиталу, на његов део профита, морају дати са самих врхова власти. То најчешће значи: ограничење у поштовању локалних прописа, уколико би то утицало на висину профита, договарање око висине субвенција, гарантовање пореске евазије, поклањање, или уступање без накнаде грађевинских парцела, обесправљеност и јефтина, квалификована радна снага,… итд. Према томе, тих седам и кусур милијади евра може да изгледа импозантно, али из напред наведеног, треба спознати и “другу” страну медаље, и потом донети суд. Јер “како ће немачки газда да заради профит” ? (ако се не ради и недељом). У крајњем овај модел друштвеног развоја није се показао успешним, у смислу да земљу може довољно снажно да повуче напред, и тога неће бити док се ови “домаћи инвеститори”, са места последњег пасуса у тексту, не преместе на први. Ниједна земља на свету то није успела, само са страним инвестицијама.

Comments are closed.