Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka u Berlinu posvećenom Zapadnom Balkanu, da je „Srbija imala ukidanje taksi kao samo jedan uslov za nastavak dijaloga, dok su Albanci rekli da moramo da priznamo Kosovo“, preneo je Blic.

„Imali smo seriju teških sastanaka. Možemo da izrazimo zahvalnost Merkelovoj i Makronu, oni su se racionalno ponašali i pokušavali su da pronađu rešenje za situaciju na Zapadnom Balkanu, veoma su posvećeni pronalaženju rešenja za izlazak iz ćorsokaka. Srbija nije imala nijedan uslov osim da se takse povuku, neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse, ali šta da radimo. Sastanci su bili važni da vidimo ko kakve poglede ima prema situaciji“, rekao je Vučić.

On je naveo i da je iznenađen „žestinom napada Albanaca, posebno prema Republici Srpskoj“.

„Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KiM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao. Ukazao sam da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH. Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema izvršnih ovlašćenja za ZSO, trudili smo se da ponašamo odgovorno. Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse i da taj njihov akt obrazloži neuspehom u Interpolu“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio i „novi sastanak u julu u Parizu“.

„U jednom danu smo najkraće, ali veoma odgovorno govorili, pokušavali smo da rešimo probleme, pre nestavka Berlinskog kongresa u Poznanju, a u julu ćemo imati novi sastanak u Parizu. Nadam se da će impuls Mekrelove i Markona doprineti boljitku u naredna dva meseca“, rekao je Vučić i dodao da „nije srećan što neko smatra da su takse u 21. veku nešto normalno“.

„Ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime. Kada ne rešite probleme, ne možete da kažete da ste srećni. Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako“, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li su usvojeni zaključci sa sastanaka, Vučić je rekao: „Nismo glasali, nastavljamo razgvor kako bismo došli do dijaloga“, rekao je on.

Predsednik Srbije kaže i da „mi nikada nismo imali problem sa EU“.

„Moramo da razmišljamo kako da pronađemo rešenje. Iako se neko u Srbiji raduje zbog ovakve situacije, ja se ne radujem, voleo bih da smo pokrenuli dijalog, ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje, a mi nažalost partnera za odgovornu igru nemamo“, poručio je Vučić.

Sastanku koji su inicirali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron prisustvovali su zvaničnici iz šest zemalja regiona.

Komentara

  1. Milojko
    30. април 2019. 09:15

    Srbijanskim politicarima ne odgovara resenje Kosovskog problema. Jer ako bi bio resen nece vise imati univerzalan izgovor za sve.

  2. За нашег Милојка
    1. мај 2019. 11:05

    Грдан Милојко, добар си, добар си, црни Милојко, чак си и ти схватио да без Србије нема решења!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.