SAD žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto i kako bi se postigao dogovor koji će olakšati evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da je sa njim razgovarao o tome gde se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.  

„Vidimo da su takse prepreka. Želeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obe strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana“, rekao je Palmer, preneo je N1.

On je dodao da je Vučiću preneo da Beograd može da računa na podršku SAD evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.  

„SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi“, rekao je on.

Govoreći o 20. godišnjici završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumeju koliko je osetiljivo to pitanje za ljude u Srbiji.  

„Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku doneo NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju napred i da se građani i Srbije i Kosova usmere na evropsku budućnost“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka koji je u julu planiran u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.  

„Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprineo normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obe strane krenuti ka sporazumu“, rekao je on.

Obraćajući se medijima nakon sastanka s visokim zvaničikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da bi voleo da Tramp malo promeni stav o KiM, preneo je B92.

Govoreći o sastanku lidera Zapadnog Balkana u Parizu najavljenom za 1. jul, predsednik Srbije je rekao da još nije siguran da li će sastanka uopšte biti.

„Mi smo spremni, ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje da kako neko neće da ukida takse“, rekao je Vučić i dodao da ne veruje da se istorijske stvari „rešavaju na jednom ili dva sastanka“.

Vučić je izjavio da „nije postojao dovoljan razlog“ za agresiju NATO na SRJ 1999. godine, ali je i dodao da ako građani Srbije misle da treba ići u budućnost uz loše odnose sa SAD, da treba da nađu novog predsednika ili Vladu.

Navodeći da je NATO agresija uništila mnogo ljudskih života i ekonomsku i političku infrastrukturu Srbije u smislu odnosa prema Zapadu decenijama kasnije, Vučić je rekao da je srpski narod platio cenu koju nije zaslužio iako, kako je naveo, „nismo uvek bili anđeli“.

„Neodbranjiva je pozicija NATO od pre 20 godina. Nije postojao dovoljan razlog za agresiju, ali se nadam da će za 10 godina ljudi koji su u tome učestvovali sagledati sve iz ugla prava jednog malog naroda na postojanje i život“, naveo je Vučić.

Po Vučićevim rečima, Srbija mora da nauči da poštuje svoju prošlost, ali više od svega budućnost svoje dece.

„Naše je da ne zaboravljamo stvari, ali i da je ono što će se dogoditi uvek važnije od onog što je bilo. Moramo da se skoncentrišemo na budućnost, a naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD i daću sve od sebe da takve odnose gradimo“, kazao je Vučić.

Komentar(1)

  1. Ratko
    11. јун 2019. 08:45

    Zamenik pomoćnika!? Baš smo na "nivou". Koliko li je vremana taj zamenik proveo sa svojim predsednikom? Siguran sam da je manje nego sa našim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.