Vučić posle sastanka sa Lajčakom: “Nastavak dijaloga sa Prištinom što pre, možda već u julu, na njemu je da odredi datum…”

1
(BETAPHOTO/NIKOLA CVETKOVIC/MO)

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u vili “Mir” sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Predsednik je nakon toga izjavio da očekuje nastavak dijaloga što pre, možda već u julu.

Aleksandar Vučić je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio vrlo dobar, te dodao da Srbija u skladu sa odlukom Generalne skupštine UN u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine koji treba da se odigra pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Smatramo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem i posvećenošu može da garantuje objektivnost i nepristrasnosst u procesu. Uprkos tome što su sve teme za nas bolne i težimo kompromisnim rešenjima, ta rešenja ne mogu biti laka za nas”, istakao je predsednik Srbije, a preneo RTS.

Rekao je da Beograd očekuje nastavak procesa dijaloga u najkraćem vremenskom periodu, moguće već u julu.

“Ali, to je na Lajčaku da odredi datum”, istakao je Vučić.

Lajčak: EU želi sveobuhvatan dogovor koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da Unija želi sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja.

“Spreman sam da se u potpunosti angažujem da dijalog pod okriljem EU bude nastavljen bez daljeg odlaganja i da pomognem stranama da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i biti održiv i prihvatljiv i za region i za sve članice EU”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je kazao da taj sveobuhvatan dogovor uključuje i ekonomska i regionalna i čitav niz drugih pitanja o kojima je razgovarao s Vučićem.

“To je sveobuhvatan dijalog, mi ćemo nastaviti da radimo na sprovođenju onog što je već dogovoreno i postaraćemo se da na kraju procesa imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, bez ikakvih znakova pitanja”, naveo je Lajčak.

On je dodao da nije u Beogradu “da bilo koga gura u određeni sporazum”, već da “pomogne stranama da postignu funkcionalan dogovor”.

Naveo je da je s Vučićem imao “produktivan i konstruktivan razgovor o tome kako dalje, uključujući konkretne naredne korake”.

Lajčak je rekao da očekuje da će dijalog pod pokroviteljstvom EU moći da bude nastavljen u julu u Briselu i ocenio da su ti pregovori u poslednjih 10 godina doneli “važne i konkretne rezultate narodima Srbije i Kosova”.

Predstavnik EU je kazao da je Srbija deo Evrope i da je put Srbije ka Uniji “blisko povezan s dijalogom”.

“Vaši problemi su naši problemi, vaša rešenja su naša rešenja, vaša budućnost je bez sumnje evropska. Lično želim da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da ćemo dotle i stići”, naveo je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću “na spremnosti da sedne za pregovarački sto”, navodeći da predsednik Srbije “vrlo dobro razume koliko je važan taj proces za Srbiju i njen narod”.

Lajčak je čestitao Vučiću na pobedi njegove koalicije na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

1 KOMENTAR

  1. Када, где и ко је водио овако важне преговоре дан након избора и препустио противнику да одреди све услове преговарања?

Comments are closed.