Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u vili „Mir“ sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Predsednik je nakon toga izjavio da očekuje nastavak dijaloga što pre, možda već u julu.

Aleksandar Vučić je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio vrlo dobar, te dodao da Srbija u skladu sa odlukom Generalne skupštine UN u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine koji treba da se odigra pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Smatramo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem i posvećenošu može da garantuje objektivnost i nepristrasnosst u procesu. Uprkos tome što su sve teme za nas bolne i težimo kompromisnim rešenjima, ta rešenja ne mogu biti laka za nas“, istakao je predsednik Srbije, a preneo RTS.

Rekao je da Beograd očekuje nastavak procesa dijaloga u najkraćem vremenskom periodu, moguće već u julu.

„Ali, to je na Lajčaku da odredi datum“, istakao je Vučić.

Lajčak: EU želi sveobuhvatan dogovor koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da Unija želi sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja.

„Spreman sam da se u potpunosti angažujem da dijalog pod okriljem EU bude nastavljen bez daljeg odlaganja i da pomognem stranama da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i biti održiv i prihvatljiv i za region i za sve članice EU“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je kazao da taj sveobuhvatan dogovor uključuje i ekonomska i regionalna i čitav niz drugih pitanja o kojima je razgovarao s Vučićem.

„To je sveobuhvatan dijalog, mi ćemo nastaviti da radimo na sprovođenju onog što je već dogovoreno i postaraćemo se da na kraju procesa imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, bez ikakvih znakova pitanja“, naveo je Lajčak.

On je dodao da nije u Beogradu „da bilo koga gura u određeni sporazum“, već da „pomogne stranama da postignu funkcionalan dogovor“.

Naveo je da je s Vučićem imao „produktivan i konstruktivan razgovor o tome kako dalje, uključujući konkretne naredne korake“.

Lajčak je rekao da očekuje da će dijalog pod pokroviteljstvom EU moći da bude nastavljen u julu u Briselu i ocenio da su ti pregovori u poslednjih 10 godina doneli „važne i konkretne rezultate narodima Srbije i Kosova“.

Predstavnik EU je kazao da je Srbija deo Evrope i da je put Srbije ka Uniji „blisko povezan s dijalogom“.

„Vaši problemi su naši problemi, vaša rešenja su naša rešenja, vaša budućnost je bez sumnje evropska. Lično želim da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da ćemo dotle i stići“, naveo je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću „na spremnosti da sedne za pregovarački sto“, navodeći da predsednik Srbije „vrlo dobro razume koliko je važan taj proces za Srbiju i njen narod“.

Lajčak je čestitao Vučiću na pobedi njegove koalicije na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Komentar(1)

  1. Рашо
    22. јун 2020. 19:58

    Када, где и ко је водио овако важне преговоре дан након избора и препустио противнику да одреди све услове преговарања?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.