Vučić: “Ponosan sam na učinjeno za 10 godina na vlasti “

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbija u proteklih 10 godina, od kako je došao na vlast, napravila ogromne korake i dodao da je ponosan na te rezultate jer zemlja “ne liči” na ono što je nasledio 2012. godine.

Nakon ceremonije povodom početka izvodjenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište, Vučić je rekao da je 2012. prosečna plata bila oko 330 evra, odnosno gotovo dvostruko manja nego sada a da je u protekloj dekadi Srbija izgradila više autoputeva nego u prethodnih 50 godina i više bolnica nego u prethodnih 60 godina.

“Srbija se modernizovala i promenila i pokazala da može da bude zemlja uspeha a ne propasti i nesreće. Imali smo mir i stabilnost i ogroman ekonomski napredak uz fiskalnu konsolidaciju. Javni dug je 53,6 odsto, i to u sred korone i rata na evropskom tlu”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija danas više zaradjuje na izvozu softvera nego u poljoprivredi, što svedoči o modernizaciji koja je sprovedena u tih 10 godina.

“Većina će reći: ‘Dosta mi je tog arogantnog djubreta’, i ja nemam problem sa tim. Ali uvek se na kraju vidi da su ljudi srećni zbog rezultata koje smo napravili, i to se vidi na svim izborima”, rekao je on.

Vučić je rekao da je veoma važno da se nastavi putem mira i stabilnosti, dalje modernizacije i industrijalizacije.

“Uspeli samo sa Republikom Srpskom da krenemo u obeležavanje onoga čega su se drugi stideli. Od Jasenovca i žrtava Oluje. Ali i da ne krijemo da postoje mesta stradanja nekih drugih naroda za koja su odgovorni neki naši ljudi, jer to je jedini način da gradimo budućnost”, rekao je on.

“Zanemarivali smo žrtve”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se danas preživelim logorašima i gradjanima što centralna kula nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu danas izgleda tako loše i što se skoro 80 godina, kako je rekao “nije vodilo računa o prošlosti, ni o budućnosti”.

“Na našu sramotu imali smo preča posla nego da se bavimo žrtvama, one su ostavljane po strani zarad dnevno političkih ciljeva. Vidna zapuštenost ovog mesta je posledica nebrige, i slika i prilika naše sramote i nefer odnosa, jer su se brojne generacije ogrešile o stradalnike Starog sajmišta”, rekao je Vučić povodom obeležavanja početka obnove centralne kule u logoruStaro sajmište.

On je dodao da je istina o ovom logoru dugo bila zanemarivana i da se na 78. godišnjicu ukidanja logora on danas konačno oslobadja, kao i da je ponosan “što je deo generacije koja je oslobodila Staro sajmište”.

Rekonstrukcija centralne kule je samo početak rekao je Vučić i najavio da će biti uspostavjena još dva muzeja memorijalnog centra u kojima će biti prikazani dokumenta, fotografije i dokazi zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima.

“Naš zadatak je da gajimo sećanja na naše sugradjane stradale bez razloga. Izgradnjom modernog memorijala, svako ko prodje videće šta se dešavalo i gledaće drugim očima na počinjene zločine”, rekao je Vučić.