Vučić: “Plašim se novih vesti sa svetskih berzi, odluka o zabrani izvoza pšenice sutra ili prekosutra”

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svaka nova poruka koju dobija od članova svog tima zaduženih za praćenje svetskih berzi i cena sirovina, gora od prethodne.

Komentarišući sukob u Ukrajini i njegove posledice po svetsku ekonomiju, Vučić je rekao da se “samo plaši” novih vesti.

“Ako se dogodi da sankcionišu rusku naftu a izgleda da sve ide u tom smeru, ja ne znam gde će to sve da završi”, rekao je Vučić u Leskovcu gde je prisustvovao obeležavanju završetka prve faze radova na izgradnji postrojenja turske fabrike Erenli. 

Odluka o zabrani izvoza pšenice iz Srbije biće doneta sutra ili prekosutra, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je novinarima u Leskovcu rekao da će mlinarima biti dozvoljeno da još neko vreme izvoze brašno.

“Biće dovoljno pšenice za građane u Srbiji, ali i za naše okruženje. Cena pšenice je otišla u nebesa, 2020. godine koštala 16 dinara, danas je od 42 do 47 dinara po kilogramu”, rekao je Vučić komentarišuci dešavanja usled sukoba u Ukrajini.

Istakao je da “ima mnogo problema” i da ne može da se uveze gvožđe i koks za Železaru u Smederevu.

Vučić je rekao da su devizne rezerve i rezerve zlata na istorijskom maksimumu, ali da i pored toga brine.

“Biće nam teško da zadržimo sadašnje investitore, a kamoli da dovedemo nove”, rekao je Vučić.

Dodao je da je pogrešio što pre šest meseci, kada su Kinezi počeli da kupuju sve, nije preduzeo odmah mere.

“Nedostatak je svega. Kina kupuje sve, kupila je sve zalihe pamuka u svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je “jasno” ko je pogazio čiji teritorijalni integritet na istoku Evrope ali i kritikovao najave da će univerzitetima u Zapadnoj Evropi više neće proučavati dela ruskih pisaca poput Dostojevskog. 

“A šta drugo učiti iz književnosti, ko je veći književnik od Dostojevskog”, upitao je predsednik Srbije.

2 KOMENTARA

  1. “Ako se dogodi da sankcionišu rusku naftu a izgleda da sve ide u tom smeru, ja ne znam gde će to sve da završi” Како не знаш ? Па упропастиће Путина и уништиће Русију ! Сада ће на канистеру нафте и балону гаса да заради исто колико је раније зарађивао на милионима тона и милијардама кубика. Нема му спаса. Када дође, још мало, да га санкционишу толико да нафту користе као лек, на пипету. а гас на влажним марамицама, само за удах, е тада је сигурно готов. Од пара неће знати шта ће. А када на пролеће дође пшеница на ред,… у ствари, већ све знаш, само питаш глупсти.

Comments are closed.