Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti, naglasivši da se građanima obraća „u najlošijem raspoloženju u poslednjih deset godina“.

„Nije lako i nije jednostavno objasniti vezu između politike i ekonomije, tačnije uticaja politike na ekonomiju, pritisaka kojima smo izloženi i to šta sve predstoji“, rekao je Vučić.

Istakao je da ništa nije isto od njegovog poslednjeg obraćanja naciji.

„Dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni. Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikada postoji razumevanju za našu poziciju, bilo gde u svetu“.

Naglasio je da je to pitanje „neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju“. Dodao je i da je razgovarao sa „predstavnicima svih važnijih zemalja na svetu“.

„Srbija je suočena sa velikim pritiscima. Mi smo se pridružili osudi napada na Ukrajinu i izneli svoje mišljenje, upravo zbog paragrafa 13, to nismo smeli da prećutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije, ali svakako sa naše strane je veoma važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice. Ako mogu da predviđam, mislim da je ovo tek početak. Želim to da kažem građanima. Pritisci će biti ogromni u narednom periodu, ali ne samo to. Verujem da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka“, rekao je Vučić i dodao:

„Očekujem da u narednom periodu bude nekoliko zamki za Srbiju. Videli ste da su Albanci podneli zahtev da postanu punopravna članica NATO-a. Videli ste da će sledeći korak biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To govorim zbog onoga što nama sledi. Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN predlože izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo. To je ideja albanskih lobista“.

Poručio je da „uopšte ne isključuje tu mogućnost“.

„Može neko da kaže da tehnički nešto nije moguće, ali svašta sam mislio da nije moguće, pa je postalo moguće“.

Drugi vid problema, kako je Vučić rekao, jesu ekonomski problemi.

„Ta vrsta pritisaka na poziciju koju čuvamo na osnovu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, značiće smanjivanje stranih investicija u Srbiju i nove probleme“.

Cena nafte je preskočila granicu od 112 dolara po barelu, rekao je Vučić. Objasnio je da cene gasa skaču jer Nemačka kupuje velike količine gasa. „Otišlo je u nebesa“, rekao je predsednik Srbije. Dodao je da „posebno zabrinjava cena uglja“.

„Pokušaćemo narednih dana da napunimo sve do čepa. A to će nas koštati“, rekao je Vučić.

„Mi u ovom trenutku na računu imamo preko 156 milijardi, što je oko 1,4 milijarde evra. Imamo apsolutnu likvidnost, zahvaljući svemu onome što su građani učinili“.

Komentara

 1. Mane
  2. marta 2022. 18:56

  Onda treba da izadje i Srbija i ni jedna rezolucija onda ne vazi. Necemo imati obavezu bilo kakvog postovanja njihovih odluka. Pa nek ratuju i uniste planetu.

 2. Bobby
  2. marta 2022. 19:49

  Аууу човече, они драме, ал' ти га претера. "Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN predlože izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo. To je ideja albanskih lobista”." И шта остаје после ? Још само да Кина призна Тајван за независну државу. Разумљиво је да нити имаш знања, нити искуства, за решење тренутне ситуације, али уколико и даље будеш мислио да о свему знаш све, ако немаш одговарајући тим, како се да приметити, почеће да ти се привиђају летећи мајмуни. Зову те, "притискају" како кажеш, јер знају да тобом могу да манипулишу. Да си до сада имао став по свим важним питањима земље, данас би те звали само да питају за здравље.

 3. Konan
  3. marta 2022. 10:50

  Neozbiljno i spekulantski

 4. Aleksandar
  4. marta 2022. 08:58

  "Student generacije" nije pazio na času. Sva istina piše u knjigama, ali neki neće da čitaju. To je kao Draškovićevo "ravnanje gradova" koje je bilo velika masna laž. Rat 1999. je prekinut kada su mađari i grci ( članice NATO ) odbile da daju teritoriju za napad, a onda su ameri stavili šapu na 14 MLRD $ na Kipru, pa je Sloba Nezasiti posleo neke bez ovlašćenja, da potpišu ono što Ustav ne priznaje - kapitulaciju i otimanje dela države. Vučko je povukao sudije i policiju sa severa Kosova i otvorio vrata pakla za Srbe.

 5. Anonimni
  4. marta 2022. 15:47

  Kako je on dobro obavešten, kao da radi za MI6.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.