Vučić pisao Siju: “Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavlja mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje…”

1
Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u pismu predsedniku Kine Siju Đinpingu povodom donošenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom, da Srbija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbednost Kine.

Beogradski dnevnik “Politka” piše da je Vučić to pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je Nacionalni kongres – parlament Kine usvojio prošle nedelje.

“Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavila mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje”, napisao je Vučić.

Vučić je istakao da su “Srbija i Kina posvećene poštovanju međunarodnog prava na globalnom nivou” i da Srbija “osuđuje pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja” te zemlje.

U pismu je Vučić izrazio i želju da Kina i kineski narod “dalje napreduju” pod rukovodstvom predsednika Sija Đinpinga.

Kineski parlament je prošle nedelje skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju u toj nekadašnjoj britanskoj bogatoj koloniji.

“Temeljni zakon” – mini-ustav na snazi u Hongkongu od 1997. godine, kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbednosti. Međutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i predlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada doneo svoj zakon o tome.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Да ли је Србија као независна држава, онако како је прихватају у Кини, или је она независна држава и са оним што на Косову није српско, како је ви представљате у изјавама, себи и грађанима Србије ?

Comments are closed.