Vučić: “Penzije od januara veće za 18,2 odsto, prosečna plata u martu 710 evra”

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je da će penzije do 1. januara 2023. godine biti povećane najverovatnije za 18,2 odsto. Najavio je i značajno povećanje minimalca i plata u javnom sektoru.

Vučić je na otvaranju dela obilaznice oko Beograda, rekao da je država u prethodnom periodu štedela i da se nije razbacivala parama pred izbore.

„Ko kupuje izbore, to mu se uvek vrati“, rekao je Vučić i najavio povećanje penzija, minimalca i plata u javnom sektoru, prenosi N1.

„Penzioneri će imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko decenija, suštinski i realno. Iz dva navrata – jedno do kraja godine, novembar ili decembar, a drugo od 1. januara“, kazao je Vučić i precizirao da će ukupno povećanje penzija iznositi 18,2 odsto, „kao nam MMF u potpunosti odobri“.

“Mi smo napravili sve svoje računice i obezbedili pare”, dodao je predsednik.

Vučić je najavio i da će minimalna zarada biti povećana za 12, 13, a možda i 14 odsto, ali tako da ne optereti poslodavce i ne ugrozi dolazak stranih investitora.

Naime, taj teret će na sebe preuzeti država koja će za to godišnje izdvajati 300 miliona, objasnio je Vučić.

Predsednik je izrazio očekivanje da će prosečna plata u martu 2023. godine iznositi više od 710 evra, a najavio je i “dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru”.

1 KOMENTAR

  1. Просечна нето исплаћена пензија је са 65% од просечне исплаћене нето зараде, за време власти Александра Вучића, спала на 42%. Значи пад за 23%. Уз најављено повећање минималне зараде од око 14%, и зарада у јавном сектору, “пројектовано” повећање пензија од 18,2%, ће мање више задржати исти заостатак.

Comments are closed.