Vučić odlikovao Kona, Nestorovića, Tiodorovića…: “Svi koji se bore protiv epidemije su u borbi za otadžbinu”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Srbija danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti COVID-19.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su doktori Predrag Kon i Mijomir Pelemiš.

Dr Kon je naveo da orden posvećuje porodici.

“”U vreme kada je pandemija u velikom naletu u našoj zemlji svima koji brane živote naših građana treba da zahvalimo. Svi oni su u borbi za odbranu naše otadžbine tako što brinu o oboleleima”, rekao je Kon.

“Srbija je u celini angažovana u poslu zaštite bezbednosti i zdravlja. Ovo danas nije dan slavalja, ali je vreme časti. Vreme je da se situacija preokrene u borbi protiv virusa, da sa pojavom vakcina i solidarnim sprovođenjem mera, potisnemo ovu neman 21. Veka”, rekao je dr Kon.

Posthumno priznanje dobilo je 13 lekara, među kojima je i Miodrag Lazić iz KC Niš, odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena pripao je doktorima Branimiru Nestoroviću, Srđi Jankoviću, Branislavu Tiodoroviću, Danici Grujičić i Goranu Stevanoviću, prenosi N1.

Vučić je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovao doktore Ivanu Milošević, Nebojšu Lađević, Mariju Zdravković i Radmilu Janković.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su Jelesije Radivojević, brigadni general i pukovnik Radivoje Anđelković, komandant privremenih bolnica “Beogradski sajam” i “Arena”.

Društvu zaslužnih u borbi protiv kovida pridružila se i jedna spremačica, odnosno higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, Ana Stojković, ali i Branko Antić, taksista iz Beograda.

Zlatne medalje dobili su i institucije koje su se istakle u borbi protiv COVID-19, kao i ljudi koji su na njihovom čelu poput direktora KBC Dragiša Mišović Vladimir Đukić ili VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Od novinara ovim priznanjem nagrađeni su novinar Pinka Mladen Mijatović, novinarke RTS Ana Stamenković i Ivana Božović i njihov kolega sa javnog servisa Vladimir Zakonović, kao i novinarka Blica Milica Marković.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena dodeljen je Draganu Korugi, a Srebrna medalja za hrabrost – Borislavu Krnjajiću i Tomu Zorziću.

Srebrne medalje za zasluge dobili su Srđan Lazić, Petar Ćurčić, Milan Mladenović, Milan Jovanović, Negovan Ivanković, Momčilo Marić, Miroslav Ljiljak, Goran Petrović, Jovica Deljanin i Daliborka Radišić, dok je Zlatnu medalju za revnosnu službu dobio Zoran Smiljković.

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel i slikar Nikolaj Muhin, koji je oslikao Hram Svetog Save, takođe, su na listi nagrađenih.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500