Vučić i Erdogan: Putovanja samo sa ličnim kartama, sedam dokumenata o saradnji, Srbija dobija turske bespilotne letelice Bajraktar…

0
Beta/(AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je “kao i uvek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor” sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu”, napisao je Vučić na  Instagramu uz fotografije svečanog dočeka koji je za turskog predsednika priređen ispred Palate Srbija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata izmedju Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose izmedju dve zemlje , nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i ceremonije potpisivanja. 

“Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju”, rekao je Erdogan posle sastanka u sklopu trodnevne posete regionu.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama izmedju Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskim tablicama.

“Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan”, rekao je Erdogan.

Srbija i Turska potpisale sedam dokumenata o saradnji 

Srbija i Turska potpisale su danas sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima. 

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamanom ukidanju viza,  sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajmnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara,  medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave.

Potpisan je i protokol o saradnji izmedju RTS i Turske radiotelevizijske korporacije.    

Trgovinska razmena Turske i Srbije podignuta na 2,5 milijarde 

Vučić je izjavio je da je trgovinska razmena izmedju Turske i Srbije podignuta sa jedne na 2,5 milijarde i ocenio da je ovo zlatno doba odnosa Turske i Srbije.

Vučić je u Palati Srbija nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kazao da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i da turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

“Biće obnovljeni mnogi kulturno-umetnički spomenici, uradiće se put Novi Pazar-Tutin od 22 kilometra, a tu je i most na Rači. Takodje, očekujemo da u kratkom periodu završimo i deonicu Kuzmin-Rača i da se tim putem spojimo sa Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvodjenju sankcija Rusiji i energetici.

“Naša Privredna komora otvoriće prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru”, rekao je on.

Vučić izjavio je danas da Srbija želi da kupi turske borbene bespilotne letelice Bajraktar i da se nada da će to konačno biti sprovedeno u toku naredne godine.

Erdogan: Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevazidju izazove 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevazidju izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan “ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više”.

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže izmedju Rusije i Ukrajne, što namerava i da nastavi.

“Postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristip situaciji ne vidimo kao ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate”, rekao je on.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

“Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova”, rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

“Svi pokušavaju da pronadju način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama”, rekao je on.

Nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Palati Srbije, Vučić je rekao da u svetu postoji veliko interesovanje za tu borbenu letelicu, ali da je Srbija stala u red i da ima razloga da se veruje da će to biti sprovedeno u toku naredne godine.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da plati za te letelice ne samo desetine već i stotine miliona evra.

Nakon sastanka dvojice predsednika, sledi plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a zatim će biti potpisan niz sporazuma o saradnji dve zemlje u prisustvu Erdogana i Vučića.Za popodne je planiran srpsko-turski biznis forum, na kom je najavljeno učešće oko 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike. 

Erdogan je juče doputovao u Beograd u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a  sutra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku