Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji „Svet posle virusa korona“.

Vučić je rekao da je vreme da govorimo otvorenije o dve stvari: kako sagledavamo odnose u svetu, a druga je pozicija Srbije u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove.

„Danima i nedeljama pravio sam analize svega što se dogodilo i šta bi moglo da se dogodi. Pred nama su izazovi“, rekao je Vučić, prenosi B92.

Prema njegovim rečima u prethodnih 6 meseci se više stvari promenilo, nego u prethodnih 20 godina.

„Dogodile su se drastične promene u svetu, u snazi i kakav će uticaj imati svetski blokovi u budućnosti“, ocenio je on.

Vučić je ukazao na to kako je pandemija uticala na ekonomiju i ocenio da uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina.

„Kina je prva uspela da se izbori sa pndemiju, želju da nastavi ono što je bila američka želja – to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog igrača u globalizaciji. Uspela je da pokaže dozu solidarnosti koju mnogi nisu mogli da pokažu“, rekao je Vučić.

On je ukazao na to kolike su posledice pandemije u SAD, ali je ocenio da će se brže nego male zemlje ekonomski oporaviti.

„U tim uslovima govoreći u političkom, ekonomskom i vojnom smislu izdvajaju se SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka i Rusija“, kazao je Vučić i dodao da veći nivo solidarnosti možemo očekivati od tih zemalja.

Vučić je kazao da prvi ukazuje na takvu poziciju sila u svetu i dodao da kao Srbija nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma koliko smo mali.

„Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali za CG, BiH tada Srbija nikome nije smetala“, kazao je on.

Govoreći o situciji u regionu, Vučić je kazao da je ideja o putovanju samo uz ličnu kartu propala, jer nije „imala tutora“.

„Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju Kosova i Metohije, sve svetske i regionalne sile. A kada bismo mi rekli jednu reč o njima rekli bi da se mešamo u unutrašnje stavri“, rekao je Vučić.

On je kazao da je njegova krivica u tome što nije smeo zbog istorije da sakrije prezir prema onima koji su pokazali takav stav prema Srbiji.

„Mi ostajemo na svom putu u Evropu, sarađivaćemo sa Kinom“, rekao je on i dodao da će ubudće odgovoriti svima koji mu zamere na toj saradnji.

Konferencija se održava u okviru inicijative „Beogradski strateški dijalog“, a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije korona virusa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.