Vučić: “Od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavise mir i stabilnost u regionu”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da od uspeha “Otvorenog Balkana” zavisi ekonomska budućnost članica te inicijative ali i to koliko će biti učvršćeni mir i stabilnost u regionu.

“Nikada nije bilo ni više pažnje ni energije usmerene na uspeh ovog projekta”, rekao je Vučić u Beogradu na otvaranju Samita lidera “Otvorenog Balkana”, inicijative u kojoj su pored Srbije i Albanija i Severna Makedonija.

Samitu predsedavaju i premijeri Albanije i Severne Mkedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, a prisutni su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltije, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegovog turskog kolega Mevlut Čavušoglu.

Vučić je istakao da je uspeh “Otvorenog Balkana” i to što su Albanija i Severna Makedonija otpočele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

“Uspeh ove inicijative nije mali, ali možemo brže, snažnije i bolje”, istakao je Vučić.

Naveo je da je posle uspostavljanje “zelenog koridora” za brži promet prehrambenih proizvoda rast u razmeni te robe između članica inicijative bio 17 odsto.

“Radimo na tome da dodatno smanjimo vreme čekanja na granicama”, rekao je Vučić i najavio da će danas biti potpisani dokumenti koji će obzbediti viši nivo ekonomske saradnje u okviru “Otvorenog Balkana”.

Ističući da su odnosi između zemalja članica ove inicijative na istorijskom makismumu on je izrazio želju da će joj se i druge zemlje regiona priključiti.