(Beta) – Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo niz neistina i poluistina pokušavajući da prebaci odgovornost za ono što „Rio Tinto“ danas radi u Srbiji na bivšu vlast, govoreći o prisustvu ove kompanije u Srbiji pre 2012. godine.

Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, u pisanoj izjavi je naveo da je istina je da je država pre 2012. godine imala „sasvim različit odnos prema projektu ‘Rio Tinta'“ od onoga koji ima aktuelna vlast.

On je naveo da je vlada Vojislava Koštunice 2004. godine odobrila projekat istraživanja, a da je u vreme mandata izvršne vlasti od 2008. odobren „nastavak tog procesa istraživanja“.

„Dakle, ne eksploatacije, već istraživanja! I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili. Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017. godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje građane da je kritičan momenat nastao 2012. godine kada su odborene takozvane ‘bušotine velikog promera'“, kazao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima „to je samo jedna od metoda istraživanja, koja je bila neophodna za dalji tog istraživanja i koja ni na koji način nije ugrozila integritet zemljišta“, kako je to naveo predsednik Vučić.

„Vlada Ane Brnabić donosi skandaloznu odluku 2017. godine o Prostornom planu posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita na lokalitetu Jadar. Ono što je ključna razlika između ove i naše vlasti je da mi nikada ne bismo preduzeli takav korak, pre nego što bi konačno bila završena faza istraživanja i pre nego što bismo imali sve potrebne studije ekološke održivosti i uticaja na zaštitu životne sredine“, ukazao je Tadić.

Tadić je istakao da je posebno skadalozno što su taj plan doneli na osnovu strategije o upravljanja mineralnim resursima iz vremena vlasti Demokratske stranke, čiji je on tada bio lider, „koja nikada nije stupila na snagu, jer nikada nije usvojena u Skupštini Srbije“.

„Ključno pitanje je zašto su oni te 2017. godine doneli odluku o prostornom planu bez elaborata o rudnim rezervama, budući da je taj elaborat završen tek 2020. godine. Podizanje teme ‘Rio Tinta’ u javnosti i ekološki protesti su omogućili ne samo da se ogoli šta je koja vlast radila u slučaju ‘Rio Tinta’, već i mehanizma kojim ova vlast uništava pravnu državu zarad interesa vladajuće oligarhije“, rekao je Tadić.

On je rekao da su se takvi mehanizmi vlasti pokazali u slučaju donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji ili privatizacije Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ u korist Milenijum tima, a taj je institut  jedna od retkih institucija u Srbiji nadležnih za donošenje studija o uticaju na vode projekata poput „Rio Tinta“.

Komentara

  1. Vuk
    3. децембар 2021. 19:35

    Pa i Vucic je odobrio istrazivanje, a ne eksploataciju.

  2. Što te biju ovi dobri ljudi?
    5. децембар 2021. 15:00

    Popzdrav bratu Vučiću od brata Tadića i da se što pre sastanete na đubrištu istorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.