Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će reagovati na izjave američke ambasade u Sarajevu, koja je zaključke Svesrpskog sabora ocenila kao planirani napad na Dejtonski mirovni sporazum, a ne kao njegovu odbranu.

Vučić je putem Instagram naloga poručio da će prvi put kao predsednik Srbije postaviti pitanja američkoj ambasadi u Sarajevu, istakavši da je gotovo bio uveren da neće komentarisati Svesrpski sabor.

 

„Američka ambasada u Sarajevu je iznela svoje mišljenje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, neće imati odgovor, iako se radi o Dejtonskom sporazumu“, rekao je Vučić.

On smatra da je problem u tome što Amerika nije navikla da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju, već da brane interese svog naroda.

„Biće zanimljiv dan, a zamalo sam pomislio da su dovoljno mudri u američkoj ambasadi u Sarajevu da ne komentarišu Sabor i ne sramote se. Ovako, sledi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu…“, napisao je Vučić.

„Napad, ne odbrana“

Američka ambasada u Sarajevu prethodno je na društvenoj mreži Iks objavila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru vezani za Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnost Bosne i Hercegovine potiču iz pravnih dezinformacija i sadrže brojne greške.

 

„Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno“, navodi se u objavi ambasade, piše RTS.

Ambasada je kao udar na Dejtonski sporazum označila i izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima o razdruživanju RS, dodavši da „predstavljaju udar na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH“.

„Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ni bilo kojem drugom poddržavnom telu, pravo na otcepljenje, razdruživanje ili bilo koji drugi sinonim za otcepljenje koji su izmislili čelnici RS. RS nije država, može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine i nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine“, navodi se iz ambasade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.