Vučić o presudi Stanišiću i Simatoviću: “Sud promenio praksu da bi ih osudio, slika i prilika tribunala”

0

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas komentarišući presudu Haškog suda čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, da je taj sud promenio praksu kako bi ih osudio i da je to “slika i prilika delovanja tribunala”.

Haški sud prvostepeno je juče osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferecnije za novinare u kompleksu “Beograd na vodi”, Vučić je rekao da je sud u Hagu u predmetima “Gotovina” i “Markač” promenio praksu u suđenu, da bi tu praksu poništio kada je reč o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih.

“Mi sve to treba da razumemo, šta je bila namera i shvatimo poruku koju su poslali. Da razumemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom bila je takva da ne mogu da je razumem”, istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese, “da budemo deo Evrope i sveta”.