Vučić o požaru na deponiji: “Vatrogascima kasno javljeno, izgubili smo sat i po…”

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da stanje na deponiji u Vinči nije alarmantno i da će u naredna dva dana biti ugašeni svi ostaci velikog požara koji je zahvatio tu deponiju u subotu.

“Pitao bih nekoga zašto je vatrogascima umesto u 18.24 javljeno u 20 i ne znam koliko, pa smo izgubili sat i po vremena, ali to je jedini propust. Kada govorite o tome, takve stvari se dešavaju i dešavaće se. Da li će da nam gori negde šuma? Pa hoće, gore u celoj Evropi”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, ekologija postaje tema kada živite u veoma uređenim zemljama.

Na deponiji je, rekao je Vučić, 2012. godine bio veći požar nego danas, ali to tada nije bila glavna tema, dodajući da se on tog događaja “skoro i ne seća” jer su postojali drugi problemi.

“I ta tema će se po pitanju deponije u Vinči do Nove godine završiti. Do tada će ta stara deponija u potpunosti biti sanirana, uređena i neće biti više te vrste problema, ali za to smo morali da angažujemo Francuze i Japance, oni danas upravljaju deponijom, oni danas vode računa i vodiće računa na najprofesionalniji način”, izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, na osnovu projekta “Srbija 2025”, radiće se sve deponije, kanalizacije za fekalne vode, kišna kanalizacija, prečistači otpadnih voda, a radovi počinju u 15 opština u Srbiji.

“Ali ja neću da prihvatim priču o zelenoj agendi kao novom džihadu, posle džihada vladavine prava, koje će pojedine sile da koriste za napad na nezavisne, samostalne i suverene zemlje, da bi se one odricale onoga što imaju u svojim resursima”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da Srbija nema gas i naftu, ali da ima lignit i ugalj i da se toga ne može odreći.

“Pa idite vi pa recite ljudima u Kolubari da neće da rade više. Idite vi pa recite ljudima u Kostolcu da neće da rade više. Idite vi pa recite ljudima u Resavici, ili u ibarske rudnike, da više ni za koga od njih nema posla nikada. A lako je samo govoriti – ‘Jao znate, želeli bismo da dišemo lepši vazduh, možda bi želeli i da niko ne radi ništa, da ne mora ni da se radi, da ne mora ni da se zarađuje, a da se lepo živi’. Tako bi bilo možda najlepše, ali to nije realno”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija radi na zelenoj agendi, ali da neće da se “udvara i ulizuje bilo kome”, odnosno da neće zatvarati gradilišta i stopirati gradnje stanova i stadiona “zato što se to nekome ne sviđa”.

“Tu vrstu sebičluka koji postoji, koji razvija savremeno potrošačko društvo, moramo da se izborimo protiv toga, da pokažemo svu energiju”, istakao je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. A сносе ли одговорност “закашњивачи”, од надлежне фирме до шефова градске власти? Изгледа да се због предстојећих избора заборавило на основне животне услове. И по цену да се угушимо у диму.

Comments are closed.