Vučić o opoziciji, kampanji svetskoj krizi i zalihama: “Oni su odgovorni za podele, ja sam za verbalne sukobe na civilizovan način”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će se truditi da u izbornoj kampanji doprinese stvaranju pozitivne atmosfere u društvu, i optužio opoziciju da je odgovorna za stvaranje podela i vređanje, te ocenio da time pokušavaju da se vrate vlast.

“Najbrutalnije pokušavaju da se dočepaju fotelja zaboravivši da o tome odlučuju građani”, rekao je Vučić gostujući u programu TV Prva.

Naveo je da u predizbornoj kampanji moraju da postoje suočavanja mišljenja i da se, kako je ukazao, “verbalno sukobe na civilizovan način”.

Vučić je rekao i da će lično da istupi protiv svakog sa liste SNS ko se bude ponašao na drugačiji način, i naveo da predstavnici opozicije iznose niz laži o njegovoj porodici, dok on nikada nije pomenuo ničiju decu ili članove porodice.

Odbacio je navode opozicije o uvozu glasača iz Republike Srpske, te ocenio da to govore oni koji iz poltičkih razloga žele podršku zapada.

Ponovio je da će na listi SNS-a biti brojna “ugledna imena”, a dodao je i da još nije odlučeno da li će biti predsednički kandidat.

“Za 20-tak dana će stranka odlučiti da li ću se kandidovati, mi biramo taktiku”, rekao je on.

Vučić je rekao i da je Srbija vojno neutralna država i da se neće priključiti NATO.

Naveo je da Srbija želi sama da čuva svoju zemlju i da danas ima desetostruku snažniju vojsku “koja će biti još jača”.

“Što se NATO tiče kod mene nema dileme – Srbija je vojno neutralna i ne postoji to ‘nekad, nikad ili možda'”, rekao je on.

Naveo je da će Srbija i Republika Srpska nastaviti da zajedno obeležavaju značajne datume iz istorije i da će tako biti i za predstojeće Sretenje.

Vučić je  rekao i da se sedam ili osam godina zajednički obeležavaju značajni događi iz istorije “jednog naroda koji živi u dve države”.

Upitan o medijskim navodima da su neki ambasadori EU najavili da neće prisustvovati proslavi Sretenja zbog rukovodstva Republike Srpske, Vučić je odgovorio da rukovodstvo Republike Srpske neće biti isključeno iz te manifestacije.

Rekao je da Vlada Srbije povodom Sretenja organizuje manifestaciju u Orašcu i dodao da je pozivnice slala ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Naveo je da je ona na pozivnicama napisala da manifestaciju organizuje Vlada Srbije uz suorganizaciju Vlade Republike Srpske i člana predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Ne znam zašto bi to smetalo, i mislim da je to pogrešna reakcija iz EU”, rekao je on.

Vučić je rekao i da je Srbija domaćin manifestacije.

“Da isključujemo rukovodstvo Republike Srpske, ne pada nam napamet, Srbija je država ozbiljnih i ponosnih ljudi”, rekao je on.

Vučić je ponovo izrazio zadovoljstvo ekonomskim rezultatima.

Rekao je i da očekuje da prosečna plata u Beogradu u januaru bude 780 evra, te dodao da je pre osam godina bila 430 evra.

Vučić je rekao da je država juče, zbog krize između Ukrajine i Rusije, naručila 30 miliona kilograma soli i po milion kilograma graška i pasulja.

Vučić je rekao i da je naručeno i mleko u prahu kao i 30 milona kilograma brašna tip 500, ali da još nisu obezbeđene zalihe naftnih derivata i da se na tome radi.

Upitan o krivičnoj prijavi koja je danas podneta protiv njega zbog najavljene pomoći mladima od 100 evra koja će im biti isplaćena odmah posle izbora, Vučić je odgovorio da je država i ranije pomagala svim građanima.

Odbacio je navode da se radi o populističkoj meri.

“To su dobili ljudi, to nisam uzeo ja za sebe a oni (opozicija) valjda polaze od sebe”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako neko misli “da mogu da se kupe mladi sa 100 evra, to više govori o onome ko to govori”.

“To je simboličan gest podrške mladima, podržavali smo sve građane, i penzionere za vreme krize zbog kovida”, rekao je Vučić.

On je u emisiji učestvovao sa dramaturškinjom Biljanom Srbljanović i novinarom Nikolom Tomićem.