Vučić o Merkelovoj: “Razlikuje nas stav prema nezavisnosti Kosova, nikada neću zaboraviti da je ona spasila Srbiju…”

0
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da je ponosan kako su se predstavnici Srbije držali tokom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i da Srbiji predstoji “teška borba” od četvrtka, u daljim pregovorima. 

On je tokom gostovanja na TV Pink naveo da su predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel pokazali “ogromnu zainteresovanost” za dalje pregovore Beograda i Prištine pretežno “zbog geopolitike” ali i zato što su “svesni da zamrznuti konflikt ne može beskonačno da se održava”.

“Nikome nisu u interesu sukovbi i ratovi… Cilj je da dobijemo nešto, da izgubimo najmanje što moramo, a da se dobije nešto od toga što je izgubljeno izmedju 2000. i 2008. godine”, rekao je Vučić, uz opasku da ne želi da dalje govori o pregovaračkoj poziciji Beograda zato što to može “naštetiti interesima Srbije u Evropi i u svetu”.

Rekao je i da je tokom nedavne posete Parizu Makron proveo četiri i po sata u razgovoru sa predstavnikom jedne relativno male zemlje, a da je izgubio 30 sekundi objašnjavajući demonstracije koji se trenutno dešavaju u glavnom gradu Srbije.

“Danas kada spomenete Srbiju u Evropi priča se o neredima. Niko ne govori kako smo imali najveći rast u Evropi. To užasava i naše ljude na Kosovu i u Republici Srpskoj, oni strepe šta će da se dogodi, a (protesti) ruše i njihovu poziciju”, ocenio je Vučić.

Na ocene da nije više u dobrim odnosima sa Angelom Merkel, rekao je da nikada neće zaboraviti da je ona spasila Srbiju velikih napada i pritisaka koji su dolazi iz Hrvatske 2015. godine, veliki broj zaposlenih u nemačkim firmama, ali da ih razlikuje stav prema nezavisnosti Kosova. 

(Beta)