Vučić o Kurtijevom poklonu: “Shvatio sam da je Dačić Slobin zločinac, ja Šešeljev savetnik, a Čanak i Kandićeva svetlost na kraju tunela. Ali hajde da pričamo o budućnosti…”

0

(Beta) – Predstavnik Prištine Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da “nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji”.

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, rekao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, posla sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da je predsedniku Srbije poklonio “tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede”.

“Ja sam im dao knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 dece ubijeno na KiM, a to se sve desilo 1998 i 1999. I dalje se 109 dece vode kao nestala”, rekao je Kurti, a prenosi Blic.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, rekao je on.

Vučić je u obraćanju srpskim medijima rekao o čemu se pričalo.

“Insistirali na suočavanju sa prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo da odgovaramo i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima, da tek onda može da se razgovara o budućnosti iako su opominjani od predstavnika EU da treba da se priča o budućnosti, on je rekao da ne može da se priča o budućnosti ako se ne raskrsti sa prošlošću”, naveo je Vučić, a prenosi RTS.

Dodaje da je u pripremama za dijalog, u kojim učestvuje Lajčak, sve što su se glavni pregovarači dogovorili da bude na stolu, Srbija prihvatila, uključujući čak i neke od prištinskih amandmana.

„Ali mi ne pričamo o racionalnom pristupu, već s ljudima koji sve vreme traže da Srbija bude odgovorna za genocid in continuum, to je jedino što ih zanima. Super, shvatio sam, Dačić je Miloševićev zločinac, ja sam Šešeljev pravni savetnik, a Čanak i Nataša Kandić su svetlost na kraju tunela. Okej, razumeo sam to sve, ali hajde da pričamo o budućnosti – a on kaže ne može jer su Srbi počinili genocid 1878. i sad mi vi recite šta još treba da uradim”, rekao je Vučić, a preneo N1.

Kurti je nakon dijaloga rekao da je “protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama.

„Oni koji žele podelu, njima odgovaraju takvi akti“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

„Na početku sam predložio pisani sporazum od šest tačaka koji nije prihvaćena. Sporazum je odbijen pre nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, rekao je Kurti.

I njegov zamenik Besnik Bisljimi je na sastanku pročitao spisak od 11 trgovinskih barijera koje Srbija treba da elimiše.

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči „suočavanje sa prošlošć, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Borela, ali Vučić nije prihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Rekao je da su se dogovorili da se tokom avgusta održi sastanak delegacija dve zemlje, dok bi se u septembru održao sastanak na najvišem nivou.

Podsetimo, neposredno posle dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, Vučić je naglasio da Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU, tražeći da prvo budu rešena pitanja iz prošlosti.

Predsednik Srbije je rekao da su takvim pristupom Kurtija bili nezadovoljni i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

“Borel i Lajčak su Kurtiju deset puta rekli da priča o budućnosti, ali on kaže da ne može dok ne rešimo pitanje tri srpska genocida nad Albancima”, naveo je Vučić.