Vučić: “Nova lista inovativnih lekova, najveća ulaganja do sada”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će biti objavljena nova lista inovativnih lekova, navodeći da će do sada u lečenje nekih od najozbiljnih oboljenja biti uloženo čak 53 miliona evra, što je dvostruko više nego 2020. godine, kada je najviše novca bilo uloženo.

“Imam jednu ekskluzivnu vest, posebno za ljude koji boluju od dijabetesa, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog creva, ili nekog drugog malignog oboljenja – ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lekova i to sa do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo”, rekao je Vučić, a prenosi RTS, pozivajući se na televiziju “Tanjug”.

Vučić je izneo podatak da je u tu svrhu do sada najviše bilo uloženo 2020. godine i to oko 23 miliona evra.

“Sada su ta ulaganja 53 miliona evra, što je više nego dvostruko više”, naglasio je Vučić.

“To je neverovatna suma novca i mislim da će biti svi koji boluju od tih bolesti biti ohrabreni, jer će dobiti negu kao u najrazvijenijim zemaljama sveta”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da postoji čisti politički interes nekog ko ne želi da vidi ono što se dešava, jer postoje politički akteri koje podržavaju iz ličnih interesa. Ukazao da je prosečna plata 2012.bila 340 evra, a danas je 610 evra.

“Ako je 340 veće od 610, ne mogu da se saglasim da je to mali pomak za samo nekoliko godina. Pokažite mi takav pomak u nekoj evropskoj zemlji, teško ćete naći “, rekao je Vučić.

Podsetio je da u Srbiji u 50 godina nisu izgrađene ili obnovljene bolnice i klinički centri koliko je u poslednjih sedam godina i to su činjenice.

“Jesmo li izgradili tri kovid bolnice za tri meseca, Klinički centar Niš, gotov je i Klinički centar Beograd, a za neki dan otvaramo i kardiovaskularnu kliniku u Beogradu, koja je najbolja u ovom delu Evrope. Mi smo toliko novca uložili u opremu, najskuplju, sve najveće svetske firme “, dodao je Vučić.