Vučić: “Nesvrstani, dobro došli kući. Beograd je uvek bio domaćin svakom ko nosi mir”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu učesnicima poželeo dobrodošlicu i poručio da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu celog čovečanstva.

“Uprkos brojnim usponima i padovima, istorija Pokreta nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča”, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

“Dobro došli kući. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u duši nosi mir i osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnivali ovaj Pokret bio je mir. Mir je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj, kulturnoj ili privrednoj saradnji”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe i promoviše tri velika cilja – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

“Imajući u vidu pomenutu agendu, UN su uspostavile Međunarodni dan multilateralizma i diplomatiju za mir, a 24. aprila 2019. smo prvi put proslavili taj dan. Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, zemlje osnivača UN i Pokreta nesvrstanih zemalja, ponosni je promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi”, rekao je Vučić.

Istakao je da mu je velika čast što su se učesnici Samita nesvrstanih okupili danas u Beogradu.

“Uveren sam da Beograd, kao viševekovni simbol raskrsnice civilizacija, tačka kontakta i susreta između Istoka i Zapada, gde se različite civilizacije, kulture i religije oduvek susreću, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje”, naveo je Vučić i dodao da mu je drago što vidi veliki broj prijatelja iz udaljenih delova sveta uprkos pandemiji.

Naglasio je da je time ukazana čast Srbiji kao domaćinu konferencije.

“Nažalost, ima samo nekoliko velikih multilateralnih sastanaka u svetu. Ovo će biti izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima od zajedničkog interesa licem u lice”, rekao je Vučić.

Dodao je da je želja da se ovim događajem oda počast prvoj konferenciji Nesvrstanih u Beogradu koja je održana 1961. godine, u vreme blokovskih podela, koja je dala veliki istorijski značaj stvaranju različite vizije sveta.

“Ta vizija je zasnovana na uzajamnoj saradnji i poštovanju država i naroda i nije bilo mesta u njoj za dominaciju jedne države nad drugima. Nadam se, međutim, da nećemo samo da razgovaramo o prošlosti, već i o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo, jer sam uveren da svet dijaloga, kompromisa i svet mira i dalje jeste moguć i dostižan”, naglasio je predsednik Srbije.

Podsetio je da je veliki broj lidera 1961. godine, u vreme globalnih previranja i nesigurnosti, imao hrabrosti da artikuliše alternativni put u tadašnjem bipolarnom svetu, uprkos činjenici da se Pokret tada sastojao od država različitih identiteta, kultura, religija i političkih i ekonomskih sistema.

“Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je Pokret odigrao u očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Proces dekolonizacije koji je promovisao jednak društveni i ekonomski razvoj svih zemalja. Uprkos brojnim usponima i padovima, istorija Pokreta nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča”, rekao je Vučić.

Naglasio je da nije dovoljno da se nostalgično sećamo uspeha Pokreta, već da treba postaviti neke nove ciljeve za predstojeće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo.

“Budućnost jednakih, gde se ista prava primenjuju na sve, to je pravac kojim je ovaj Pokret krenuo od početka, to je ideja kojoj većina zemalja u svetu i danas stremi. To što ovo zagovaramo, nije samo pitanje interesa svake pojedinačne zemlje, već jedan od najvećih civilizacijskih koraka napred koje ovaj svet mora da preduzme ukoliko želi da preživi kao svet, a ne kao neka vrsta kampa u kojem nema mesta za sve, čije ključeve drže samo oni koji su bogati, a oni koji pristanu da budu eksploatisani, biće oslobođeni”, rekao je Vučić.

Dodao je da pravo da se odluči o sopstvenoj sudbini nije greh, već da je to pravo koje treba da pripada svima, bez obzira na njihovu veličinu i bogatstvo, snagu ili moć kojom raspolažu.

“Smatram da ćemo se saglasiti da je današnji svet na mnoge načine različit od onoga iz 1961. Globalizacija, povećana međuzavisnost i razvoj novih tehnologija bez sumnje su učinili planetu manjom, ali takođe su uticali i na našu svakodnevicu. Istovremeno, nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo, koji takođe ne znaju za granice, već je priroda svega toga daleko složenija. Zbog toga je danas, možda više nego ikada pre, neophodno da radimo na jačanju multilateralizma i multilateralnog svetskog poretka”, naveo je predsednik Srbije.

Istakao je da nas svaki novi izazov podseća da nijedna država nije izolovano i samodovoljno ostrvo i da su saradnja i solidarnost jedini put koji vode ka individualnom i kolektivnom prosperitetu.

“Mislim da je ovo osnova na kojoj su članice Pokreta stajale ujedinjeno uprkos svojim razlikama. Pokret nesvrstanih zemalja je bio i uvek ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji je spreman da se bori za svoju nezavisnost, autonomiju i suverenitet i duboko sam uveren da bi trebalo da nastavi da se bori za ove ciljeve, zato što je to nešto za šta se treba boriti”, naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija zna koliko je ta borba teška.

“Od svih naših borbi, najbolnija je ona usmerena ka očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to jest, rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani univerzalne principe Povelje UN i međunarodnog prava, ali i neke od ključnih principa na kojima je osnovan Pokret nesvrstanih zemalja”, naveo je Vučić.

Istakao je da Srbija, uprkos svim izazovima, snažno ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja koje bi zagarantovalo trajni mir i stabilnost u našoj južnoj pokrajini.

“Uveren sam da naša posvećenost rešavanja ovog pitanja mirnim sredstvima jeste odraz naše snage, a ne naša slabost i ja sam rekao mnogo puta i ponoviću i ovom prilikom – dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za naš uspeh”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija, kao jedan od naslednika, počastvovana što ima ulogu koju je imala SFR Jugoslavija i da nikada nije prestala da gaji i jača odnose sa svim tradicionalnim prijateljima širom sveta.

“Ponosni smo da kao zemlja koja je vojno neutralna i strateški na putu ka EU istovremeno radimo na jačanju starih, tradicionalnih, ali veoma čvrstih i snažnih prijateljstava sa afričkim, latinoameričkim, azijskim i pacifičkim zemljama za koje Beograd, Srbija i bivša Jugoslavija i dalje imaju poseban značaj i suštinu”, rekao je Vučić.

Dodao je da su “naša prijateljstva na istoku, zapadu, severu i na jugu naše bogatstvo i naša snaga”.

Vučić je poručio da je ubeđen da će učesnici samita Pokreta nesvrstanih imati priliku da “vide novu, moderniju i snažniju Srbiju koja je nezavisna i donosi sopstvene odluke, koja je pouzdan partner i spremna da pruži ruku prijateljstva i saradnje svima”.

Podsetio je da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, a više od polovine donacija je obezbeđeno zemljama u Africi i Aziji.

“Želim da vas uverim da ćemo nastaviti tako da činimo i u budućnosti, sve dok kovid 19 ne postane deo naše prošlosti”, naglasio je Vučić.

Na kraju obraćanja, Vučić je poručio da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima i podsetio na reči nekadašnjeg predsednika Jugoslavije.

“Smatram da ćemo učiniti veliku ulogu u svetu ukoliko jasno i odlučno istaknemo put koji vodi ka miru, slobodi, jednakosti i mirnoj saradnji svih ljudi. To su bile reči Josipa Broza Tita. Podsetio bih vas na mudru afričku poslovicu koja kaže: ‘Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, a ukoliko želite da hodate daleko, idite sa nekim zajedno’. Nema boljeg načina da se opiše duh ovog događaja i karakter Pokreta kome danas odajemo počast tako što smo prisutni ovde”, rekao je Vučić.