Vučić: Nema novih mera, ali će oni koji ih krše biti oštro sankcionisani. Prve količine vakcina protiv korone očekuju se do Nove godine…

1
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. On je rekao da je danas jedan od najtežih dana sa Srbiju.

“Do 12 časova imamo 1195 novozaraženih od toga 602 lica na teritoriji Beograda”, rekao je Vučić i najavio da će današnji broj biti verovatno preko 1.200 novozaraženih.

U ovom trenutku nema novih mera, ali će biti oštro sankcionisati oni koji ih ne poštuju.

“Ne možemo da zatvorimo ekonomiju i život, ali ono što smo se dogovorili i ono što je minimalno mora da se poštuje”, rekao je Vučić.

Govoreći o restriktivnim merama kao što je zabrana kretanja, Vučić je rekao da “mi to ne želimo da radimo, ako ne budemo dovedeni do ivice ambisa”.

O merama odlučuje Krizni štab, a država će to poštovati, dodao je Vučić.

“Mi moramo da isplatimo plate i penzije, vanredno stanje moramo da izbegnemo”, rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv koronavirusa od kompanije “Astrazeneka” dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine protiv koronavirusa potpisan sa američko-nemačkom kompanijom “Fajzer”.

Vučić je rekao da je za nabavku vakcine protiv koronavirusa “trka u svetu” i da će mesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti “spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbedila vakcinu”.

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv koronavirusa od “Fajzera” očekuju do Nove godine, a da će do kraja marta biti obezbeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

“Razgovaramo i sa Kinezima i sa Rusima, kupićemo što pre može za celo stanovništvo. Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve građane biti besplatne”, kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija “mnogo para potrošila za borbu protiv korone”, ali da “svega ima” što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima među najboljima u Evropi.

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time deo opasnosti smanjen, da se “ne pojave u isto vreme grip i korona u bolnicama”.

“24.000 vakcina sutra stiže, obezbedili smo 50.000 vakcina za grip iz Mađarske koji stižu za nekoko dana, iz Nemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa”, rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.

1 KOMENTAR

 1. Свакако господине председниче, али није заустављање економије и живота ако и Црногорци у Србију морају да уђу са обавезним, како и они прописаше, једним од тестова !
  Па се у Србију, што се њих тиче и даље може ући:
  “”Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а долазе из следећих држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом:
  – Републике Хрватске
  – Црне Горе
  – Босне и Херцеговине
  приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење којим се упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.
  COVID амбуланти или заводу за јавно здравље пријављују се путем електронске пријаве на електронску адресу”
  А држављани Србије у Црну Гору;
  “ЦРНА ГОРА
  Држављани Србије могу ући у Црну Гору уз поседовање једног од следећих тестова: (1) негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или (2) позитиван резултат серолошког теста – антитела класе IgG, не старији од 30 дана, или (3) негативан резултат серолошког теста на атитела класе IgM (ELISA), не старији од 72 сата. Тест мора да буде издат од стране регистроване лабораторије. Такође, поред једног од наведена три теста, неопходно је да лице у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору није боравило у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору. Обавеза поседовања теста не односи се на децу до навршене пете године живота. Детаљи у вези са уласком страних држављана у Црну Гору се могу наћи у следећем линку”.
  Још једном напомињем овде, свим државним органима, да се под “етикетом” пандемије спроводи отворена и масовна дискриминација грађана Републике Србије, са потпуно нејасним разлозима, поготово у оваквим случајевима повећаног броја заражених Као грађанин и уједно порески обвезник захтевам да се сваки појединачни случај, у свакој од земаља појединачно испита и предузму адекватне и уколико је потребно реципрочне мере. Доста је више слушања и читања будалаштина о кажњавању овог народа. Узмите се напокон у памет и почните да радите свој посао, овај народ вас за то плаћа, ако треба да плаћа тестове за улаз у Црну Гору, а они овамо не, онда ћемо да плаћамо њих, а не вас.

Comments are closed.