Vučić nakon sastanka sa Orbanom: “Odnosi najbolji u istoriji, Viktor u velikoj meri zaslužan za to…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu, da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i da se saradnja sa tom zemljom ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.

Vučić je ocenio da je upravo Orban u velikoj meri zaslužan za takav razvoj događaja i zahvalio mu za veliki doprinos punoj stabilizaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana, što će omogućiti ne samo razvoj dobrosusedskih odnosa već i ekonomski napredak svih zemalja.

Povodom dodele Ordena srpske zastava prvog stepena ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu, Vučić je rekao da se radi o čoveku koji je na svakoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije prisustvovao i neprestano insistirao da Srbija mora što pre da uđe u EU.

“Borio se za istinu i nije se stideo svog prijateljstva prema Srbiji. I mi smo mu beskrajno zahvalni na tome. Ali hvala i Viktoru Orbanu što je takvu politiku vodio. Siguran sam da će ovaj orden biti još jedan beočug u lancu prijateljstva”, rekao je Vučić.

Sijarto je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske.

“Mi verujemo da Evropska unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuma. Ako mi u EU propustimo integraciju Zapadnog Balkana, neko drugi će stupiti i pošto smo izgubili Ujedinjeno Kraljevstvo ne želimo da izgubimo i Zapadni Balkan”, izjavio je Sijarto novinarima u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da to odlikovanje pripada i ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović za “izvanrednu borbu za članstvo u EU”, kao i svim članovima mađarske vlade.

“Ovo odlikovanje mi daje novi elan da se još snažnije borim za vaše pridruženje EU. Hvala na ukazanoj časti”, dodao je.