Vučić nakon sastanka sa Donfridovom: “Otvoreni Balkan kao primer uspešne regionalne saradnje, izvoz u SAD uvećan za sto puta u poslednih 12 godina”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako se dodaje, razgovarali su i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje.

Vučić je posebno istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Predsednik je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.

“Srbija je u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD”, istakao je predsednik Vučić, navode iz Predsedništva.

Vučić i Donfrid su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

“Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština”, istakao je Vučić i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja reše i postigne obostrano prihvatljiv dogovor, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid istakla je da se Sjedinjene Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponavlja da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Pozdravljajući inicijativu “Otvoreni Balkan” i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.