Vučić na Samitu za demokratiju: “Srbija spremna da bude pouzdan partner SAD”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Samitu za demokratiju da je Srbija je spremna da bude pouzdan partner SAD u naporima za jačanje demokratije.

Na onlajn Samitu za demokratiju, u organizaciji američkog predsednika Džozefa Bajdena, Vučić je u unapred snimljenoj video poruci rekao da je “veoma pozitivno što su SAD prepoznale potrebu da organizuju skup koji promoviše i podseća na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o krizi demokratije”.

“Ovaj skup je ekstremno važan za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou. Srbija čini kontinuirane napore da osnaži svoje demokratsko društvo u kojem svi gradjani uživaju puna prava i imaju prilike za razvoj potencijala za učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života”, kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija “posvećena borbi protiv korupcije i jačanju ljudskih prava” i fokusirana na dostizanje konkretnih rezultata u toj oblasti.

“Srbija je potpuno posvećena evropskim vrednostima, demokratskim načelima i vladavini prava. Članstvo u EU je naš ključni spoljnopolitički cilj i zato činimo kontinuirane napore u procesu pristupanja EU koji uključuju usvajanje najboljih evropskih praksi u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije”, rekao je Vučić.

On je kazao da je Srbija demonstrirala doprinos vladavini prava i jačanju demokratskih procesa rezultatima borbe protiv korupcije na nacionalnom nivou.

Naveo je da se Srbija “priprema za predstojeće izbore na proleće kako bi osigurala da se čuje svačiji glas”.

Vučić je rekao da su vlasti Srbije “u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetile ostvarenju najboljih mogućih odnosa u regionu”.

“Sa našim prijateljima sa Balkana, pokrenuli smo inicijativu Otvoreni Balkan, za koju sam uveren da promovisanjem slobode kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti”, kazao je.

Izrazio je uverenje da je Samit za demokratiju “prava prilika” da se istakne potreba za jednak tretman svih ljudi i verskih grupa u regionu radi daljeg jačanja stabilnosti, što je, kako je naveo, preduslov za stvaranje prosperitetnijeg Balkana.

Vučić je rekao da je Srbija posvećena poštovanju manjinskih prava.

“Na to smo posebno ponosni. Naš sistem zaštite manjina dobio je najviše pohvale od brojnih nepristrasnih medjunarodnih izvora”, kazao je.

Dodao je da je Srbija “lider u regionu i kada je reč o rodnoj ravopravnosti”, navodeći da žene čine gotovo 50 odsto vlade i da je na njenom čelu takodje žena.

Vučić je rekao i da pokreće novu inicijativu, za ubrzanje inkluzije Roma, za koju je kazao da je uveren da ima podršku drugih lidera sa Zapadnog Balkana.