(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je „mit da je Kosovo i Metohija samo naše ali i da je mit da Srbija i srpski narod ne polažu nikakva prava na Kosovu i Metohiji“.

„Mit je da je sve lako i jednostavno i da svetu treba da kažemo da se sklone sa Kosova i Metohije jer to je samo naše. To nije lako spojiti sa onim što je realno stanje ali je i mit da Srbija i srpski narod ne polažu nikakva prava na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je potreban „racionalan, pragmatičan pristup rešavanju kosovskog problema“, stvaranje više poverenja između Srba i Albanaca ali i veća odlučnost međunarodne zajednice da na različite načine podrži Beograd i Prištinu da se dođe do kompromisnog rešenja.

„Pitanje svih naših zaveta je hoćemo li moći da obezbedimo bezbednost našoj deci na Kosovu i Metohiji, veće plate u celoj Srbiji. Bez kompromisa, neko može taj konflikt jednog dana da odmrzne a to nas vodi u nemire i sukobe što nikome ne odgovara, a ponajmanje Srbiji jer ona najbrže napreduje“, kazao je Vučić.

Dodao je da ne bi rekao šta je kompromisno rešenje čak i kad bi znao šta ono podrazumeva.

„Da bi došlo do kompromisa, i jedna i druga strana moraju biti spremne na popuštanje. Srbija je spremna na kompromis a narod je taj koji će na kraju odlučivati“, kazao je Vučić.

Komentarišući zahtev Prištine da Veljko Odalović bude smenjen sa funkcije predsednika Komisije Vlade Srbije za nestala lica zbog političke uloge tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998-1999. godine, Vučić je rekao da Srbija kao suverena i nezavisna zemlja ne bi prihvatila takav zahtev čak i da su ga uputile SAD.

„Da nam to traže SAD, mi to ne možemo da prihvatimo a ne da nam traži Priština. Onda niko od njih ne bi smeo da bude na mestima na kojima su danas“, rekao je Vučić.

Komentar(1)

  1. Bobby
    1. јул 2021. 21:03

    Још мало и овај ће превазићи и Вљору и Баџета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.