Vučić: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

1
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Albanije i Severne Makedonije postgnut dogovor o većoj integraciji organa tri države zaduženih za vanredne situacije i najavio da će naredni sastanak u okviru inicijative “mini Šengen” biti održan u Beogradu krajem januara 2020. godine, preneo je N1.

On je rekao i da će pre kraja godine biti usvojena odluka da se samo sa ličnom kartom može ući na teritoriju bilo koje od država uključenih u mini Šengen.

“Sledeći susret održaćemo krajem januara u Beogradu, mislim da će to biti istorijski susret zbog onoga što ćemo završiti do tad”, kazao je Vučić novinarima u Tirani.

Vučić je rekao da je dogovorena veća integracija organa za vanredne situacije, zajedničko delovanje vatrogasnih i drugih jedinica u požarima, poplavama, zemljotresima, svim onim vanrednim situacijama kroz koje su prošle sve tri zemlje.

“Dogovorili smo se da imamo jedinstvene datoteke, umrežen sistem koji omogućava istog trenutka da možemo da pomognemo jedni drugima i da kapaciteti kojima raspolažemo budu dostupni svima,” rekao je Vučić.

Takođe, govorilo se o jedinstvenom tržištu rada, što je, kako je rekao od jedinstvenog značaja za privlačenje stranih investitora i za život ljudi.

“Ako Albanac dođe u Srbiju da radi, dovoljno je da se pomoću mobilnog telefona ili kompjutera prijavi i za pet dana dobiće evidencioni broj i posle toga može svaki put da radi u Srbiji šta god poželi. To je revolucija, fantastična vest. Pokrićemo time mnogo rupa iz proslošti, posebno u velikim investicionim radovima”, kazao je Vučić.

On je ocenio da će to značiti “dramatičan” dodatni priliv stranih investicija “jer je strancima potrebna sigurnost”.

“Tržište radne snage nije više 7,5 miliona već 12 miliona ljudi. To je izuzetna vest i značiće ogromne promene”, kazao je predsednik Srbije.

On je rekao i da se radi na usklađivanju carinskih službi i proširenju graničnih prelaza da bi prohodnost kamiona bila brža.

Prema Vučićevim rečima, razgovaralo se i o ovlašćenim ekonomskim operaterima kojih ima 21 u Srbiji, i oko 40 u Severnoj Makedoniji, da će sa ovim dogovorom oni imati lakši prolaz, da bi se brže regulisao i ubrzao promet.

Vučić je izjavio da očekuje da će u Beogradu biti potpisan dogovor oko ulaska na aerodrome tri zemlje.

“Kada neko dođe na aerodrom u Beogradu posle više nikom ne mora da pokazuje dokumenta u ostale dve zemlje, niko ih neće zaustaviti u Skopljlu ili Tirani. Naše policije i službe bezbednosti razmeniće datoteke i imaće podatke o svakom čoveku koji je kročio na njihovu teritoriju,” rekao je Vučić.

On je ponovio i da bi naredni sastanak u Beogradu mogao da bude istorijski, ukoliko se sve to pripremi.

1 KOMENTAR

  1. “Ako Albanac dođe u Srbiju da radi, dovoljno je da se pomoću mobilnog telefona ili kompjutera prijavi i za pet dana dobiće evidencioni broj i posle toga može svaki put da radi u Srbiji šta god poželi. To je revolucija, fantastična vest. Pokrićemo time mnogo rupa iz proslošti, posebno u velikim investicionim radovima”, kazao je Vučić. Уместо да “покријемо рупе” сопственим радницима, задовољним и стимулисаним, ми ћемо те “рупе” поопуњавати албанском радном снагом. Од ове државе, тачно, ни петељка неће остати.

Comments are closed.