Senator savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je sa Ronom Džonsonom nedavno boravio u poseti Prištini i Beogradu, veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto“, prenosi N1.

Marfi je to napisao u svom opsežnom blogu sa putovanja u Rusiju, Nemačku, Ukrajinu, na Kosovo i Metohiju i u Srbiju, a koji je objavljen na sajtu Medium Corporation.

„Poslednja stanica našeg putovanja bila je poseta Srbiji od nekoliko sati, tokom kojih smo se sastali sa mladim liderom te zemlje, Aleksandrom Vučićem. Džonson i ja smo ga dobro upoznali tokom godina i verujemo da je spreman da sklopi sporazum sa Kosovom, čak i prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto. Izvršili smo pritisak na njega da se vrati za pregovarački sto, a on kaže da će biti spreman da razgovara ponovo kada takse budu ukinute“, napisao je Marfi.

„Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takodje ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao“, ocenio je Marfi.

Prenoseći impresije iz Prištine, Marfi je napisao da je to jedan od njegovih „najdražih gradova u svetu“, da je Kosovo „najmladja država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.