“Vučić izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine podnosi najverovatnije 22. ili 23. juna”

0
Printscreen/YouTube/Al Džazira

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacič kaže da još nije razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o detaljima i formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, ali očekuje da će se to dogoditi najverovatnije 22. ili 23. juna, nakon sastanka u Briselu.

“Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova”, rekao je Dačić, a prenosi Blic, pozivajući se na agenciju Tanjug.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je rekao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka u Skupštini Srbije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, koji je ranije ponovio stav SAD o međusobnom priznanju, Dačić je preneo da je Palmeru sugerisao da bi trebalo da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna takozvano Kosovo.

“A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva”, rekao je Dačić.