Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastali su se danas u Beloj kući, saznaje redakcija Glasa Amerike na albanskom jeziku, a prenela je agencija Beta.

Vučić je u SAD došao radi učešća na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) na kojoj je sinoć govorio.

On se danas sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a potom i sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

U toku dana je trebalo da se sretne i sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom.

Tači boravi u SAD gotovo nedelju dana i razgovarao je s Pompeom, njegovim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, i sa Norkvistom.

Uoči puta u SAD, Vučić je rekao da će pitanje Kosova biti dominantna tema na sastancima koje će imati u Vašingtonu.

Predsednici Kosova i Srbije bili su glavni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo Evropske unije, a zamrznut je od novembra 2018. kada su kosovske vlasti prdevodjene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Kurti objavio je u četvrtak da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine 1. aprila, na period od 90 dana, ako se Srbija obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da će početi s uklanjanjem trgovinskih barijera sa Kosovom.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.