“Vučić i Kostić nemaju pravo da se odriču Kosova i pravno i metafizički…”

2
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Predsednik pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević ocenio je da ni jedna osoba nema pravo da se odriče Kosova i Metohije “ni u pravnom ni u metafizičkom smislu”, nezavisno od toga da li je ta osoba predsednik Srbije ili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Đorđević je u saopštenju ocenio da se predsednik SANU Vladimir Kostić, tokom svog poslednjeg javnog nastupa, govoreći o pitanju Kosova i Metohije “služio argumentima nedostojnih kafanske rasprave, a kamoli jednog akademika, odnosno koristeći lične i anegdotalne primere”. 

“On kao dokaz da Kosovo nije srpsko iznosi to što je morao da daje dokumenta prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju i što mu je tamo neko rekao da ne sme da ide u neke ulice. U mnogim gradovima u svetu postoje ulice gde se ne preporučuje šetnja, pa ih niko ne proglašava teritorijom druge države”, naveo je Đorđević.

Povodom poruke koje je Kostić uputio vladici diseldorfskom i nemačkom SPC Grigoriju, da se “u razmatranju Kosova i Metohije ostavi parola pod kojima se Srbi osećaju herojski”, Đorđević dodaje da je predsednik SANU zaboravio “koja institucija je vekovima održala srpski narod i Srbiju na Kosovu, posebno u strašnim danima nakon povlačenja vojske i policije 1999. godine”.

“Zbog tog iskustva stav (Srpske pravoslavne crkve) po ovom pitanju se mora uzeti ozbiljno, posebno jer je SPC praktično jedina važna institucija u državi u kojoj se čuju glasovi suprotstavljeni Vučiću”, dodao je Đorđević.

Lider pokreta “Oslobođenje” optužio je Kostića da je “poveo hajku na vladiku Grigorija, paralelno sa režimskim tabloidima, ministrima u vladi… ali i karikaturama iz režimske opozicije”.

“(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je tražio partnere u opoziciji koji će mu pomoći u izdaji Kosova i nije ih našao pošto tamo nema nikog kredibilnog. Onda je tražio u Crkvi i nije uspeo. Sada se okrenuo Akademiji. Saučešće Vučiću u poslu ubeđivanja Srba da se odreknu Kosova je posao nedostojan predsednika SANU”, rekao je Đorđević.

On je dodao i da je upoređivanje Vučića sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem “degutantno”. 

“Čarnojević je spasavao narod i crkvu, Vučić njima trguje kao na pijaci”, rekao je Đorđević i dodao da je “dobro što je Кostić podsetio javnost da je i 2015. godine tvrdio da je Kosovo nezavisno”.

Kako se navodi u saopštenju “Oslobođenja”, i te 2015. godine je “trebalo anestezirati Srbe”, nakon što su potpisani sporazumi koje je tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači “nazvao de fakto priznanjem Kosova”.

“Sada je Vučić potpisao Vašingtonski sporazum i nakon toga predao Kosovu energetiku. U ovih šest godina između dva Kostićeva javljanja, Vučić je predao sve atribute srpske državnosti Albancima. Od zadataka koje je dobio ostalo je još samo da potpiše pravno obavezujući sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom i da Kosovo dobije stolicu u UN. Neka se spremi akademik Кostić i za te prilike”, proručio je Đorđević.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

2 KOMENTARA

  1. Они не знају шта је Косово за Српски народ а и не знају СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ НА РАДНИМ МЕСТИМА НА КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ без обзира како су се ту нашли. Надаље не змају ни своја ПРАВА као људи и као носиоци ФУНКЦИЈА НА КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ! Може их бити СРАМОТА!!!

  2. On Vučić ne zna šta je Kosovo , isto kao što ni Milošević nije znao . Kad su po malo saznavali onda su reagovali , ali to je bilo kasno… A za Kostića nemam komentar . Sva klika u vlasti je i oko nje nedostojna da odlučuje o Srpskoj duhovnosti tako su dalekoooo. Dragan

Comments are closed.