(Beta) – Predsednik pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević ocenio je da ni jedna osoba nema pravo da se odriče Kosova i Metohije „ni u pravnom ni u metafizičkom smislu“, nezavisno od toga da li je ta osoba predsednik Srbije ili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Đorđević je u saopštenju ocenio da se predsednik SANU Vladimir Kostić, tokom svog poslednjeg javnog nastupa, govoreći o pitanju Kosova i Metohije „služio argumentima nedostojnih kafanske rasprave, a kamoli jednog akademika, odnosno koristeći lične i anegdotalne primere“. 

„On kao dokaz da Kosovo nije srpsko iznosi to što je morao da daje dokumenta prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju i što mu je tamo neko rekao da ne sme da ide u neke ulice. U mnogim gradovima u svetu postoje ulice gde se ne preporučuje šetnja, pa ih niko ne proglašava teritorijom druge države“, naveo je Đorđević.

Povodom poruke koje je Kostić uputio vladici diseldorfskom i nemačkom SPC Grigoriju, da se „u razmatranju Kosova i Metohije ostavi parola pod kojima se Srbi osećaju herojski“, Đorđević dodaje da je predsednik SANU zaboravio „koja institucija je vekovima održala srpski narod i Srbiju na Kosovu, posebno u strašnim danima nakon povlačenja vojske i policije 1999. godine“.

„Zbog tog iskustva stav (Srpske pravoslavne crkve) po ovom pitanju se mora uzeti ozbiljno, posebno jer je SPC praktično jedina važna institucija u državi u kojoj se čuju glasovi suprotstavljeni Vučiću“, dodao je Đorđević.

Lider pokreta „Oslobođenje“ optužio je Kostića da je „poveo hajku na vladiku Grigorija, paralelno sa režimskim tabloidima, ministrima u vladi… ali i karikaturama iz režimske opozicije“.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je tražio partnere u opoziciji koji će mu pomoći u izdaji Kosova i nije ih našao pošto tamo nema nikog kredibilnog. Onda je tražio u Crkvi i nije uspeo. Sada se okrenuo Akademiji. Saučešće Vučiću u poslu ubeđivanja Srba da se odreknu Kosova je posao nedostojan predsednika SANU“, rekao je Đorđević.

On je dodao i da je upoređivanje Vučića sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem „degutantno“. 

„Čarnojević je spasavao narod i crkvu, Vučić njima trguje kao na pijaci“, rekao je Đorđević i dodao da je „dobro što je Кostić podsetio javnost da je i 2015. godine tvrdio da je Kosovo nezavisno“.

Kako se navodi u saopštenju „Oslobođenja“, i te 2015. godine je „trebalo anestezirati Srbe“, nakon što su potpisani sporazumi koje je tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači „nazvao de fakto priznanjem Kosova“.

„Sada je Vučić potpisao Vašingtonski sporazum i nakon toga predao Kosovu energetiku. U ovih šest godina između dva Kostićeva javljanja, Vučić je predao sve atribute srpske državnosti Albancima. Od zadataka koje je dobio ostalo je još samo da potpiše pravno obavezujući sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom i da Kosovo dobije stolicu u UN. Neka se spremi akademik Кostić i za te prilike“, proručio je Đorđević.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Komentara

  1. Dragan Ratković
    9. januara 2021. 11:29

    On Vučić ne zna šta je Kosovo , isto kao što ni Milošević nije znao . Kad su po malo saznavali onda su reagovali , ali to je bilo kasno... A za Kostića nemam komentar . Sva klika u vlasti je i oko nje nedostojna da odlučuje o Srpskoj duhovnosti tako su dalekoooo. Dragan

  2. Милун
    10. januara 2021. 20:22

    Они не знају шта је Косово за Српски народ а и не знају СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ НА РАДНИМ МЕСТИМА НА КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ без обзира како су се ту нашли. Надаље не змају ни своја ПРАВА као људи и као носиоци ФУНКЦИЈА НА КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ! Може их бити СРАМОТА!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.