Vučić: Pridružićemo se odlukama UN o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, za sankcije ne

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija priključiti svim odlukama Generalne skupštine UN o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine u sukobu sa Rusijom, ali da će odbiti sve one koje se odnose na sankcije Rusiji.

Vučić je novinarima na početku izgradnje saobraćajnice Sremska Rača – Kuzmin, rekao da je u ponedeljak na Generalnoj sednici UN o ukrajinskoj krizi bilo glasanje za devet odluka, od kojih se Srbija pridružila jednoj, kao i da će se danas pridružiti još jednoj.

Ocenio je da će biti veoma teško izdržati pritiske Zapada na odluku Srbije o ukrajinskoj krizi, ali da “Srbija već ima svoju stolicu”.

“Ja sam noćas imao do kasno razgovore sa predstavnicima više zemalja, danas ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da samostalno odlučuju”, rekao je predsednik.

Na pitanje kako komentariše zahteve pojedinaca da Srbija, poput EU, zabrani ruske kanale “Sputnjik” i “Raša tudej”, Vučić je ocenio da bi “neki” u Srbiji želeli da zabrane sve medije koji drugačije govore.

“Oni kada pričaju o medijskim slobodama, oni misle da medijske slobode treba da budu da samo oni postoje, i niko drugi”, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije nije naveo da li razmišlja o eventualnoj zabrani ruskih medija, ali je dodao da bi o tome mogla da odlučuje opozicija, ako pobedi na aprilskim izborima.

“Hrvatska ima pravo da podiže borbenu gotovost, nama to ne pada na pamet”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pravo Hrvatske da podiže borbenu gotovost svojih oružanih snaga, ali i dodao da Srbiji “ne pada na pamet” da takve stvari radi.

“Neka rade svoj posao, mi nemamo razloga da podižemo borbenu gotovost”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obeležavanja početka radova na deonici autoputa Beograd-Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina.

Ponovo je optužio medije u Hrvatskoj da “unisono” vode kampanju protiv Srbije.

“To nije korektno ni fer ali razumem. Zašto bi oni bili na strani uspeha Srbije, kako da objasne da Srbija ima bolji klinički centar ili da gradi mnogo više autoputeva? Imali su tri puta više kilometara autoputeva, a danas im se približavamo. Kad sam postao premijer, njihov BDP je bio 43 milijarde a naš 32, danas je BDP i jednih i drugih 53 milijarde”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Zagreb “prati situaciju u regionu”, Vučić je ocenio da je to “lepo”.

“Posebno sam siguran da će da prati ovaj naš voz što ide 200 kilometara na sat pošto oni nemaju ni takav voz ni takvu prugu”, rekao je predsednik Srbije.

Demantovao je navode da će sutra početi sa prikupljanjem potpisa za novu kandidaturu za predsednika Srbije, jer, kako je rekao, Predsedništvo SNS tek treba da odluči ko će biti kandidat na sednici zakazanoj za 7. mart.

“Ko će sada da se bavi izborima kad imamo bezbroj problema i muka. Ima još mesec dana do izbora, odluku o kandidatu donećemo 7. marta”, rekao je Vučić.

2 KOMENTARA

Comments are closed.