Vučić: “Gradimo brzu prugu do Severne Makedonije uz pomoć EU, to je mnogo novca…”

1
(Beta/AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

“Srbija će, u saradnji sa Evropskom unijom, graditi brzu železnicu od Beograda do Niša i od Niša do Severne Makedonije”, rekao je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je najavio da će Srbija od EU za taj projekat dobiti najmanje 35 odsto bespovratnih sredstava, a da ovi grantovi mogu da budu i 50 odsto, s obzirom da je reč o delu ekološke, zelene agende.

„To su sjajne vesti za građane Srbije i ponosan sam što sam predsednik Srbije koji donosi te vesti. Sada mogu da kažem da ćemo dobiti najmanje 35 odsto grantova od EU za taj projekat. To je i deo ekološke, zelene agende, tako da možemo da dobijemo čak i 50 odsto grantova, iako je i 35 odsto ogroman novac. To je između 600 do 700 miliona evra samo za potez od Beograda do Niša. Hvala puno, ne mogu da vam budem više zahvalan”, rekao je Vuči u obraćanju javnosti posle sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

“To nas obavezuje da budemo uspešniji i u drugim oblastima, kao što je vladavina prava, hvala vam što ste mi omogućili priliku da se radujem u Briselu“, dodao je Vučić.

EU je, kako je istaknuto, u prethodnih 14 godina izdvojila gotovo tri milijarde evra za Srbiju za poboljšanje života njenih građana, funkcionisanja države i sprovođenja reformi.

„Postoji konkretan program kome predsednik Vučić daje veliku važnoist, iz dobrih razloga, a to je koridor (železnički) do granice sa Severnom Makedonijom. I Grčka je rekla da je spremna da to podrži i mislim da je to dobra vest. Pozdravljam odluku Vučića da radi sa EU na tom važnom projektu. Mi ćemo ponuditi najbolje uslove za veliku investiciju u taj projekat a to je, kao što mi je pred sastanak Vučić objasnio, nešto što će promeniti situaciju iz različitih uglova naročito što se tiče percepcije EU i šta ona predstavlja za građane Srbije“, rekao je Borel.

Vučić je istakao da ne može da kaže kada će ugovor biti potpisan, ali da je već pozvao visokog predstavnika i Ursulu fon Der Lajon da posete Srbiju.

1 KOMENTAR

  1. По принципу београдског метроа: “из ничега, у нигде”. Уз такође, много новца.

Comments are closed.