“Vučić faktički priznao Kosovo”; “Ako je priznao, zašto Kurti histeriše”: Polemika Lutovca i Šapića…

0
Printscreen/YouTube/N1/Aleksandar Šapić

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “faktički priznao nezavisnost Kosova, samo nije još priznao da je priznao”.

“Kada Vučić kaže da nikada neće priznati Kosovo, on kaže: ‘Nikada neću priznati da sam priznao'”, rekao je Lutovac tokom gostovanja na TV Prva.

Lutovac je rekao da je Priština u faktičkom smislu od Srbije dobila sve što je tražila, a da je priznanje “od strane Srbije ostalo kao formalnost”.

Naveo je da Srpska lista učestvuje na tamošnjim izborima, da se zaklinje na “Ustavu Kosova i da je njen funkcioner potpredsednik Vlade Kosova”.

Komentarišući ukidanje presude optuženom narkobosu Darku Šariću, Lutovac je rekao da je prethodna vlast pokrenula ozbiljnu akciju protiv njega, a da se Šarić predao trenutnoj vlasti jer je u nju “imao poverenja”.

“S druge strane, kada pogledate zbog čega je presuda vraćena na prethodni postupak, vidi se da postoji pritisak. To je zato što nema nezavisnog sudstva”, dodao je on.

Lutovac je istakao sudije u Srbije podležu autocenzuri zato što njihovo finansiranje i napredovanje zavisi od izvršne vlasti.

Govoreći o vesti da je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, Lutovac je naveo da se ta zemlja kada je postala članica NATO obavezala da postupati onako kako njeni saveznici očekuju od nje.

“Crna Gora je donela odluku koja je sugerisana i očekivana, nije to nešto što se moglo prenebregnuti ili da je veliko iznenađenje. Pitanje je da li Crna Gora želi da nastavi strateškim putem koji se ne menja promenom vlasti, a svi koraci su usmereni k tome”, rekao je Lutovac.

Lutovac, koji je bio ambasador Srbije u Podgorici, rekao je da pitanje te deklaracije nije pitanje “viška ili manjka patriotizma”.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić upitao je zbog čega Beograd pregovara s Prištinom ako je, kako je Lutovac naveo, to pitanje već rešeno.

“Ako je rešeno, zašto (premijer Kosova Aljbin) Kurti histeriše”, rekao je Šapić.

Komentarišući ukidanje presude Šariću i kritiku Lutovca da nema nezavisnog sudstva, Šapić je naveo da je reforma pravosuđa sprovedena za vreme bivše vlasti, 2011. godine, a da se Šarić sedam godina nalazi u zatvoru.

Govoreći o usvojenoj Deklaraciji o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, Šapić je ocenio da je ta odluka “ničim izazivana” i da nije video da je bilo koja druga članica NATO bila primorana da donese takvu deklaraciju.