Vučić: Đurića sam ja poslao u Berlin, sastanka u Parizu ipak neće biti

0
Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Minsku, u Belorusiji, da je on poslao direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Berlin na sastanak sa delegacijom Prištine kako bi se pripremio sastanak u Parizu, ali da tog sastanka ipak neće biti.

“Nema nikakve tajne, to je priprema sastanka pred Pariz. Marka Đurića sam poslao ja da učestvuje u pripremi tog sastanka i rekao sam da Srbija bude konstruktivna, da želimo nastavak dijaloga i da se ukinu takse, ali Albancima ne pada na pamet i nema rezultata”, rekao je Vučić, prenosi N1.

On je kazao i da su Nemci i Francuzi dobro razumeli ko ne želi dijaliog i ko ga koči i ko bi želeo da se umesto Evrope dijalogom bavi samo neko drugi.

“Mi ne kažemo da taj neko drugi ne treba da se pita mi samo kažemo da ne može samo taj drugi da se pita. Reč je naravno o SAD”, dodao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je izvanredna vest što je Srbija skinuta sa liste zemalja sa “sistemskim manjkavostima” u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je srećan zbog toga, kao i zbog toga što je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,5 odsto, odnosno stopi prinosa od 1,6 odsto.

On je kazao da Srbija više nema nikakvo opterećenje što se tiče ekonomije, ali da “zbog Kosova ne može da se raduje”.

“Dajući nam ovako nisku kamatnu stopu od 1,61 odsto, a da su pritom uzeli sve rizike i oko Kosova … Da nema tog problema bila bi još niža kamata, neko bi rekao džabe novac na međunarodnom tržištu”, rekao je Vučić.

On je kazao da to znaći 380 miliona evra direktne uštede za građane na samo jednu milijardu zaduženja.

Vučić je kazao da je Srbija u najboljoj ekonomskoj situaciji u svojoj istoriji i da će do kraja godine prosečne plate biti preko 500 evra.

“Sve nam je super, samo nam je Kosovo problem”, rekao je Vučić.

Vučić je u Minsku razgovarao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o političkoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji dve zemlje i ocenio da je neophodno da se poveća trgovinska razmena.

“Prošle godine imali smo rekordnu trgovinsku razmenu, ali ona mora da bude i mnogo veća od 143 miliona dolara. Mora da bude mnogo veća”, rekao je Vučić novinarima u Minsku i ocenio da odnosi na ekonomskom nivou moraju da budu bolji jer su politički odnosi Srbije i Belorusije već na najvišem nivou.

Vučić je rekao da je sa Lukašenkom već dogovorio njegovu skoru posetu Beogradu.

“Zahvalio sam mu na (donaciji) četiri Miga-29 i na tome što su remontne cene koje smo dobili veoma povoljne. Time je Belorusija značajno pomogla odbrambene mogućnosti Srbije i mi smo na tome veoma zahvalni”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Lukašenku detaljnije objasnio poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije i da mu je beloruski predsednik govorio o zbivanjima u Moldaviji i Gruziji.

Vučić je rekao da je sa zamenikom premijera Belorusije razgovarao o mogućnostima formiranja zajedničkih preduzeća i zajedničkoj montaži autobusa.

On je naveo da će se u Minsku sastati i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim kako bi razgovarali o unapređenju političke, ekonomske i vojne saradnje.

Vučić je izrazio nadu da će na jesen biti postignut sporazum koji bi omogućio izvoz cigareta, kozijeg i ovčijeg sira, voćnih rakija, vinjaka i kravljeg tvrdog i polutvrdog sira.

Vučić je izjavio da se nada da neće biti pokušaja uzurpacije srpske imovine u Crnoj Gori.

“Mi ćemo da se se ponašamo odgovorno, a oni neka rade svoj posao. Što se tiče Crnograca koji vređaju Srbe, nemam reči, to je zastrašujuće”, rekao je Vučić novinarima u Minsku.

On je kazao i da “nije srećan” što neki srpski zvaničnici koriste rečnik koji “ne smeju da koriste” kada govore o Crnoj Gori.