Vučić: “Vlast od 2004. do 2012. odobrila geološka istraživanja u opštini Loznica…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obratio građanima iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu rekavši da javnosti želi da “predstavi celokupnu istinu o projektu litijuma, jadarita i Rio Tinta, bez imalo strasti, da ljudi sami mogu da vide o čemu se radi”.

Predsednik Srbije je istakao da je ranije u toku dana razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije o vitalnim stvarima za napredak Srbije.

“Tiče se pre svega upravljanja sirovinama u okviru EU, i zajedničkih projekata o održivosti i napretku u upravljanju našim sirovinama. Kako da ne učestvujemo samo u trgovini sa EU, već da zajedno pravimo ekonomiju čitavog kontinenta”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija u trećem kvartalu postigla odlične rezultate.

“Tačno 7,7 odsto će iznosti ekonomski rast, sada smo sasvim sigurni, da će stopa rasta biti iznad 7,5 odsto u Srbiji, na nivou cele godine”, rekao je Vučić.

Kada je reč o projektu Rio Tinta – jadaritu i litijumu – Vučić je pokazao dokumenta o saradnji sa Rio Tintom koja datiraju, kako kaže, od 2004. godin.

“Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta se tiče svih građana – 2004. godine Ministarstvo rudarstva donosi rešenje kojim se preduzeću ‘Rio Sava DOO’ iz Beograda istraživanje u Srbiji. Dokument broj dva, iz 2005. kada su proširene granice istražnog prostora. Svi znate ko je tada bio na vlasti”, rekao je Vučić.

Predstavio je, kako je istakao, i “ključni i jedini dokument iz 1. februara 2012. godine koji je dozvolio radove Rio Tintu na teritoriji Republike Srbije”.

“To je jedina odluka koja je doneta, a koja je dozvolila bušenje i izvođenje radova na teritoriji naše zemlje”, rekao je Vučić.

On kaže da su svi oni doneli tu odluku, i da je memorandum donet 2017. neobavezujući, iako su “mnogi pokušali da optuže sadašnju vlast”.

“Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju, izražene u dobroj veri, ali bez stvaranja obaveza. Izvolite citat”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je “samo u putnu infrastrukturu u Jadru i Rađevini uloženo oko 15. miliona evra, i najveći deo puteva je urađen”.

“U ovom trenutku Rio Tinto nije kupio svega 30 odsto zemlje koja im je potrebna za podzemnu ekploataciju. Neki od kolovođa štrajka, a ja imam imena, prodali su zemlju i uzeli pare, pa počeli da protestuju”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će u narednih nekoliko dana boraviti u svim selima tog kraja, i da hoće da čuje ljude.

“Idem hladne glave da čujem ljude, da vidimo šta možemo da dobijemo, a šta da izgubimo. Bez ikakvih rešenja, već da čujemo šta može da se uradi”, naglasio je Vučić.

Istakao je da, dok je on predsednik zemlje, “ulica nikada neće voditi politiku Srbije”, već će to raditi institucije.

“Dobio sam nekoliko pritužbi, od stručnih udruženja, pošto sa ulice nisam dobio nijednu smislenu pritužbu”, rekao je Vučić.