Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga; Lajčak: Sve dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na sastanku sa specijalnom izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom izrazio punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga sa Prištinom ali i da je insistirao na punoj primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Obraćajući se novinarima posle sastanka, Vučić je najavio da će delegacije iz Beograda ići u Brisel na nastavak dijaloga “i na tehničkom i na najvišem nivou”.

“Imali smo dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga. Analizirali smo postignuto i dogovorili nastavak dijaloga. Izrazili smo i mislim, zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja tek treba da budu podstaknuta izmedju Beograda i Prištine, prvenstveno u smislu slobode protoka ljudi, robe, kapitala”, kazao je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da sve što je dogovoreno u pregovorima Srbije i Kosova mora da bude ispunjeno i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je rekao da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vodjeni u Briselu”, kazao je Lajčak.

Naveo je da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od njegovih sagovornika “nije rekao da oni neće da ispune obaveze, već je na svim sastancima rečeno da ono što su prihvatili mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO”.

Dodao je da su pregovori “toliko ozbiljni” da je logično da će Ustav Kosova “morati da se menja”.

“I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u ustavu”, rekao je specijalni predstavnik

Vučić je naveo je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

“To je uslov bez koga se ne može očekivati uspešan nastavak dijaloga”, kazao je predsednik Srbije.

Ocenio je da je evropska budućnost “veoma važna” za Srbiju, kako zbog većeg broja investicija tako i zbog vrednosti za koje se kako je rekao, Srbija bori i zalaže.

“Pozicija Srbije u svetu će biti snažnija što smo bliže punopravnom članstvu u EU a naš evropski put je značajno odredjen napretkom u odnosima sa Prištinom”, rekao je Vučić.

Zahvalio je Lajčaku na kako je rekao, posvećenom i marljivom radu i što želi da sasluša obe strane.

“Razumem koliko mu je teška pozicija ali njegova posvećenost govori da EU pokazuje interes za naš region”, kazao je Vučić.