Vučić: Prvi put čujem za incidente na stadionu zbog skandiranja protiv mene

0

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna da su pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka prisustvovali svečanosti povodom njegove inauguracije ispred parlamenta i otvaranju atletskog stadiona u Novom Pazaru i da prvi put čuje da je na utakmici Partizana došlo do tuče kada je jedna grupa navijača napala deo publike koji je skandirao slogane protiv njega.

Vučić je novinarima rekao da ne zna ko je sve bio na inauguraciji i ispred parlamenta jer je tu mogao da dodje svako i da on nikada ne bi bio spreman da kaže da je i opoziciona političarka Marinika Tepić prodavala drogu samo zato što poznaje osobu koja je za to optuživana.

“O meni vode računa gde god da idem. I uvek se zna ko je bio tamo od lica bezbednosno interesantnih. Ali na stadionu ili na mitinzima, gde ima pet, šest, deset ili dvadeset hiljada ljudi, to je nemoguće”, rekao je on.

Vučić je na pitanje o incidnetu na utakmici Partizana i Dunajske Strede rekao da nikada nije čuo da su navijači preskočili sa južne na istočnu tribinu i napali ljude koji su skandirali protiv njega.

“Ne znam o kakvom preskakanju tribina govorite i o čemu se radi. Ali bukvalno pojma nemam… Nemam problem sa tim da mi viču: ‘Vučiću pederu’, mene samo zanima da bude mir i red. Nisam čuo ni da se dogodio incident i da je bilo ko povredjen ili priveden. Ali sam siguran da ćemo napraviti da i fudbal ozbiljno napreduje kao i svi sportovi”, rekao je on.

Što se tiče takozvanog ubistva na tramvajskim šinama koji je počinila Belivukova grupa, Vučić je rekao da se na tom slučaju i dalje vodi istraga i da će biti privedeni svi oni iz policije koji su opstruirali da se nadje ubica.

“Da možemo da dokažemo ko je u tom učestvovao, oni bi odmah bili uhapšeni. Istraga se vodi i čim se pojavi neki nov detalj, oni će odmah biti uhapšeni. A to nije mogao da bude jedan čovek, nego više njih”, rekao je on.

On je kao gluposti označio zahteve da on i ministar policije Aleksandar Vulin budu saslušani po pitanju iskaza Belivuka i rekao da ne postoji niko ko veruje u laži da su njih dvojica vlasnici kuće u kojima je Belivukova banda ubijala svoje protivnike.

“Ne postoji niko ko veruje u to ali je njihova mržnja patološka. Ne mogu da ponude bolju politiku od nas pa onda hoće da nam unište porodicu i život i stvore negativnu atmosferu koja bi dovela do ko zna čega”, rekao je on.

Vučić je negirao da je Belivuk bio član njegove Srpske napredne stranke (SNS) i pozvao ga da kaže kada se učlanio jer o tome ne postoje podaci.

“Ali mi hapsimo i ministre i poslanike SNS. Da jeste bio član, to bi govorilo o SNS u dobrom svetlu”, dodao je Vučić.

Do početka septembra nove mere za podsticaj rađanja dece

 Vučić je danas najavio da će do početka septembra biti donete nove mere za podsticanje radjanja.

Vučić je posle prijema za decu s Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i dijaspore, koja su u kampu “Srbija te zove”, rekao da će te mere imati tri dela, a prvi je povećenje finansijskih naknada za trudenice i porodilje s čim sada ima “nekih zakonskih poteškoća”.

Uz to, “važno je da dalje uprostimo i debirokratizujemo procedure za vantelesnu oplodnju (i) da povećamo broj godina za koje finansiramo telesnu oplodnju”, rekao je on.

Vučić je rekao da očekuje da će finansijski i drugi podsticaji “bar donekle” pomoći da bude više dece. Rekao je da se najmanje dece radja gde žive najbogatiji u Srbiji, a dece je više u siromašnim krajevima.