Vučić: “Devedesetih smo verovali u mitove o sopstvenoj snazi i izgubili sve…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Moramo da budemo otvoreni, spremni za saradnju i prigrlimo svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja i upravo zato projekat „Otvoreni Balkan” predstavlja veliku priliku, ali i nadu, odgovornost i obavezu da sami kreiramo bolju i drugacciju budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je RTS.

Vučić je, u autorskom tekstu za “Politiku” istakao da na Balkanu predugo nije bilo tog važnog iskoraka, koji bi povukao region napred, te da je ovo prvi put da neko na Balkanu pokrene nešto što je dobro za ceo region, zbog čega su sporazumi u Skoplju istorijski, a istorijski će, navodi, biti i njihovi rezultati.

Navodeći da je 30 godina prošlo od kada su počeli sukobi na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Vučić je ukazao da je tri decenije Srbija tražila sebe, branila se od svega što nije razumela, borila protiv onoga što je razumela, a nije mogla da spreči, slušala i provodila naloge onih koji su samo hteli da i region i Srbiju zamrznu u žabokrečini lažne nade, dodvoravala se svima koji bi pokazali bilo kakvu želju da na Balkanu prave lične karijere, iživljavajući se na balkanskim narodima, posebno Srbima, i sve to bez plana i ideje kako da stvari menjamo i kako da počnemo o sebi da odlučujemo, i, posebno, kako da od gubitnika postanemo pobednici.

“Nismo razumeli, tamo devedesetih godina, šta se zbivalo u svetu, šta je značio pad Berlinskog zida, nismo shvatali koliko smo mali i slabi i u vojnom i u ekonomskom smislu u odnosu na najmoćnije zapadne sile, verovali smo u mitove o sopstvenoj snazi i izgubili smo sve. Pre svega, budućnost”, konstatuje Vučić.

1 KOMENTAR

  1. “Nismo razumeli, tamo devedesetih godina, šta se zbivalo u svetu, šta je značio pad Berlinskog zida, nismo shvatali koliko smo mali i slabi i u vojnom i u ekonomskom smislu u odnosu na najmoćnije zapadne sile, verovali smo u mitove o sopstvenoj snazi i izgubili smo sve. Pre svega, budućnost”, konstatuje Vučić. Ми смо разумели, није тај што је на исти начин седео и владао, на твом месту, у то време. Како нас је он оставио без будућности, тако ти марљиво настављаш његово дело.

Comments are closed.