Vučić danas raspisuje parlamentarne izbore, Bajdenov Super utorak, šta se događa sa migrantima na grčko-turskoj granici: Vaš brifing za sredu

0

VUČIĆ DANAS RASPISUJE IZBORE – Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, koji će biti održani 26. aprila, biće raspisani danas.

To je pre nekoliko dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da će ih raspisati 4. marta, a to isto je juče ponovila i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je kazala da praktično, od danas, počinje izborna kampanja. Ona će izbore raspisati danas u 10 sati.

Osim datuma, ono što je za sada poznato jeste da je u jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona brača (od toga 4,8 miliona upisanih živi u Srbiji), da je kampanja iako ne zvanično, već počela, i da je cenzus sa pet smanjen na tri odsto.

KO ĆE BITI NA ČELU LISTE SNS – Mediji pišu, pozivajuću se na neimenovane izvore u vrhu SNS, da je u ovom trenutku plan da ime Branislava Nedimovića bude odmah iza nosioca liste SNS-a Aleksandra Vučića.

Izvori tvrde da je u nedelju na sednici Predsedništva SNS pročitan spisak i da je Nedimović prvi, dok je među prvih pet na listi za parlamentarne izbore i voditelj Lav Grigorije Pajkić.

Druga na listi biće Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević četvrti, a voditelj Pajkić peti. Violinista Jovan Kolundžija biće treći

SUPER UTORAK – Završeno je glasanje u 14 saveznih država u SAD i kompletiraju se rezultati koji bi trebalo da pokažu kako će Super utorak usmeriti ostatak kampanje i ko je prvi pik da se suprotstavi Donaldu Trampu u novembru.

Zaključak glasanja je da je Džo Bajden pobednik “Super utorka”.

Na krilima ubedljive pobede u Južnoj Karolini i podrške kandidata koji su se povukli iz izborne trke, Bajden je ostvario bolje rezultate od projektovanih.

MIGRANTSKA KRIZA 2.0. – Tenzijie na grčko-turskoj granici ne jenjavaju, a prava drama odvija se kako na kopnu, tako i na moru. Migranti koji su preko Egejskog mora iz Turske prešli u Grčku već dva dana kampuju na obali ostrva Lezbos, zbog lokalnog stanovništva koje se buni protiv njihovog ostanka i zahteva da se prihvatni centri na ostrvu zatvore.

Reporter N1 javio je sa grčko-turske granice da je situacija napeta i to mnogo više na turskoj nego na grčkoj strani. Ispričao je da hiljade migranata pokušavaju da pređu granicu, kao i da je najveći pritisak na reku Maricu.

VLJORA ČITAKU NAPUŠTA MESTO AMBASADORA – Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim američkim državama Vljora Čitaku je danas objavila da napušta mesto ambasadora Kosova u Vašingtonu.

Povod za njenu odluku je zahtev ministra spoljnih poslova Kosova Glauka Konjufcije predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da se sa svojih funkcija povuku svi politički ambasadori, među kojima je i Čitaku.

Ona je na fejsbuku napisala da je svesna da se njen povratak zavisi samo od odluke predsednika, ali je donela odluku da napusti svoje mesto da bi ispunila zahtev vlade.

TAČI PRIŽELJKUJE BRZ KRAJ PREGOVORA – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je večeras da je direktan angažman SAD doneo novu dinamiku u dijalog Beograda i Prištine i da se raduje skorom okončanju tog procesa, uz uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

Tači se sinoć u Beloj kući sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, specijalnim izaslanikom predsednika SAD za mirovne pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, i savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom.

“Još jednom hvala predsedniku SAD Donaldu Trampu na podršci dijalogu Kosova i Srbije. Direktan angažman SAD preko O’Brajana i Grenela doneo je novu dinamiku u proces i mi se radujemo njegovom skorom okončanju, uz uzajamno priznanje”, naveo je Tači na Tviteru.

NEMA KORONAVIRUSA U SRBIJI – Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, do danas je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 50 ljudi koji su ispunjavali kriterijume definicije slučaja, odnosno koji su boravili na području intenzivne transmisije virusa i kod kojih su prisutni simptomi infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na koronavirus.

U ITALIJI PREMINULO 27 ZARAŽENIH TOKOM JUČERAŠNJEG DANA – U Italiji je u poslednja 24 časa umrlo još 27 osoba zaraženih novim oblikom korona virusa, a potvrđeno je 466 novih slučajeva zaraze.

Broj umrlih u Italiji povećan je na 79 osoba od početka epidemije, a broj zaraženih na 2.502, objavila je danas Civilna zaštita najnovije podatke.

Kina, gde se koronavirus pojavio u decembru, jedina je zemlja u kojoj je umrlo više od 79 ljudi.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: