“Vučić da pokaže sve ugovore sa kineskim firmama”: Zahtev građana Bora sa protesta

1
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Sa danas održanog protesta grupe gradjana Bora i okolnih sela ispred zgrade ambasade Kine u Beogradu, zatraženo je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objavi sve ugovore koje je potpisao sa Zidjinom i ostalim kineskim kompanijama.

Protest je protekao bez incidenata, a gradjani su ispred ambasade ostavili transparente sa natpisima “Stop trovanju borske dece”, “Život ispred profita” “Ne damo Bor”, “Čija je naša dedovina”…

Okupljeni tvrde da kompanija Zidjin ne poštuje ekološke propise kao i da im otima zemlju za šta su optužili državu.

Protestu su prisustvovali i predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije “Moramo” Biljana Stojković.

Jovanović je rekao da su u Beograd danas došli gradjani Krivelja, Bora, Slatine…

“To su ljudi kojima Kinezi truju zemlju i vodu i otimaju im zemlju”, rekao je on.

Kazao je da su se okupili ispred kineske ambasade kako bi poručili da se sa tim mora odmah prestati.

“Da kažemo da to što ne može u Kini ne može ni ovde u Srbiji”, rekao je on i naglasio da poštovanje ekoloških standrada u Srbiji mora da važi za svaku kinesku, ali i bilo koju drugu kompaniju.

Rekao je da su okupljeni došli da to kažu predstavnicima kineske ambsade, jer, kako je naveo, Vučić se dogovorio sa njima “i to ne sme da uradi”.

“Tražimo da Vučić stavi na uvid javnosti sve tajne ugovore koje su potpisani sa Zi Djinom i ostalim kinesnskim kompanijama”, rekao je on.

Meštani su rekli na protestu da im ta kineska kompanija, zahvaljujući domaćem Zakonu o eksproprijaciji “otima zemlju”.

Naveli su da nisu protiv rudarenja koga je “uvek bilo i biće u Boru” ali da sve mora da se obavlja u skladu sa ekološkim standardima i po zakonu.

Stojković je rekla agenciji Beta da je njena poruka da “ova rasprodaja zemlje i prirodnih resursa više neće biti dozvoljena na način na koji se to radilo”.

“Mora da se donese zabrana tako divljačkog delovanja…ljudim se otima zemlja, ostaju bez svojih kuća i to ne može biti uradjeno ni po koju cenu”, rekla je ona.

Stojković je ocenila da time država izdaje sopstveni narod.

“Ovo što se dešava u Boru i planiranih 40 rudnika u Srbiji, kao i način na koji se Zi djin širi i kako se uzima ljudima zemlja za šest dinara po kvadratnom metru je, znači da država izdaje sopstveni narod”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ono što se dešava pokazuje da država ne stoji iza svojih gradjana.

“To su iskusili ovi ljudi, to sleduje gardjanima Srbije pod ovim režimom”, rekla je ona.

Nezadovoljni gradjani prethodno su se okupili ispred zgrade televizije Pink odakle su u koloni došli da zgrade ambasade Kine.

Skup kao i zgradu ambasade obezbedjivala je policija.

1 KOMENTAR

  1. Избори нису игра, држава није играчка. Није ничија играчка, само његова.

Comments are closed.