“Vučić će se preigrati i vrlo brzo će morati da budu održani novi izbori, ali pod drugačijim uslovima…”

1
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić “preigrati” u nastojanju da izbegne obećanje koje je Zapadu dao o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, i da će posle izbora najavljenih za 26. april relativno brzo morati da budu raspisani novi, ali pod drugačijim uslovima.

“Vučić pokušava da igra igru geopolitičkog šaha koja nadilazi njegove kapacitete. Mislim da računa da će posle izbora neki evropski činioci zakočiti brz razvoj situacije po pitanju Kosova i Metohije, što guraju SAD, i da će igrajući između ta dva pola i Rusije opet doći u situaciju da ne mora da završi ono što je obećao”, rekao je Jeremić u intervjuu za Glas Amerike.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, ocenio da će se Vučić u toj situaciji preigrati i da će tada “vrlo brzo nastupiti okolnosti pod kojima će morati da budu održani novi izbori, ali pod drugačijim uslovima nego izbori 26. aprila”.

Upitan da li će stranke uspeti finansijski da prežive bojkot, Jeremić je odgovorio da će to biti veliki izazov, jer je po njegovim rečima finansiranje iz budžeta najsigurniji i najstabilniji izvor finansiranja političkog rada, a oni koji su se opredelili za bojkot neće više moći da računaju na takvo finansiranje.

“To je rizik kojeg smo bili svesni. Dobro smo to znali kada smo takvu odluku donosili, ali apsolutno sam uveren da je neophodno povratiti poverenje građana da bismo bilo šta uradili. Morate pokazati da ste spremni na određenu vrstu žrtve, pa i da prihvatite rizik da možda više i ne budete u ovom poslu, ali da znate da ste to učinili jer radite pravu stvar”, rekao je Jeremić.

Dodao je da će na izborima 26. aprila postojati samo dve strane – oni koji izlaze da glasaju da daju još četiri godine legitimiteta vlasti Aleksandra Vučića, i oni koji nisu spremni da to urade.

“Što pre postane jasna ta podela, a u jednom trenutku će postati – to će bojkot biti uspešniji”, kazao je Jeremić. 

Predsednik Narodne stranke ocenio je da će ključno biti da li će Vučić nakon predstojećih izbora imati bilo kakvu opoziciju u parlamentu ili ne.

“Kada kažem opoziciju, tu svakako ne ubrajam Ivicu Dačića, Nenada Čanka, Čedomira Jovanovića i razne pokrete koji se sada užurbano formiraju. Ukoliko bude parlament bez opozicije, to će biti parlament koji će imati upitan legitimitet i tada se međunarodna zajednica nalazi pred odlukom kako da tretira takvo stanje u Srbiji. Dakle, institucije bez opozicije, otvorenu, ogoljenu diktaturu ili ne”, dodao je Jeremić.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Problem ovoga drustva je sto ne razdvajaju one koji ne glasaju od politicke opozicije , nego je naprotiv svojataju da su svi oni koji ne izadju na izbore stalu na stranu opozicije sto nije tacno. Najmanje 90% onih koji ne izadju na izbore nije za nikoga i zato ne izlazi. U Srbiji je doslo do prezasicenosti naroda izborima , jer su se svi izredjali na vlasti i nista dobro za obican narod nisu doneli, zivimo sve gore i gore . Pitam vas kako mogu da izadjem na izbore i da glasam za one koji su nas penzionere vise puta prevarili od 2005 godine na ovamo. Samo kada konkretno vidimo da zivimo bolje izacemo na izbore, dotle nas zaobilazite u sirokom krugu.

Comments are closed.