Vučić: Ako sa stranim partnerima rešimo situaciju sa vakcinom, ona će biti multifunkcionalna. Manji je broj pacijenata nego pre desetak dana…

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije da u ponedeljak kreće izgradnja nove kovid bolnice u Kruševcu i da “ukoliko budemo sa našim partnerima iz inostranstva budemo rešili situaciju sa vakcinom, ona će postati multifunkcionalna”.

Vučić je, govoreći o trenutnim kapacitetima i opterećenju u bolnicama širom zemlje, rekao da broj hospitalizovanih manji nego pre desetak dana.

“Do jutros je bilo hospitalizovano 3.019 osoba, što je za oko 2.000 manje nego pre desetak dana”, rekao je Vuči i istakao da nije vreme za opuštanje, već da se i dalje poštuju sve mere, preneo je Blic.

Rekao je i da je najveći broj umrlih starije životne dobi.

Vučić je izjavio da će u nastavku Briselskog dijaloga sa Prištinom 7. septembra, tražiti ispunjenje ugovora iz 2013. godine o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić je rekao da Srbija neće napuštati dijalog, ali i da želi da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

“Naš predlog je bio da ti razgovori rešavaju probleme, a ne samo da neko čeka da prodje vreme kako bi nam isporučili zahtev koji moramo da prihvatimo. Ako je smisao svega samo da priznamo Kosovo, onda nam recite da ni o čemu nećete da pregovarate”, kazao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je predstavio planove razvoja Srbije u narednom periodu, rekao i da je predlog Beograda za slobodan protok roba između Kosova i centralne Srbije da roba nosi iste oznake porekla.

“Šta god piše vama neka piše i nama. Ne mora da stoji Republika Srbija, neka nama piše Srbija. Ako je problem što ne puštamo robu na kojoj piše Republika Kosovo, to se neće promeniti”, kazao je Vučić i dodao da je za Srbiju važno da se poštuju slobode protoka ljudi, kapitala, roba i usluga.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da bi u idealnom obliku, dijalog trebalo da bude okončan međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, Vučić je rekao da razume politiku SAD i Nemačke koje kako je rekao, neće povlačiti priznanje Kosova već će gledati kako Srbiju “da uvedu u to”.

“Situacija za nas nije laka. Svi jednoznačno govore o tome kako drugog rešenja nema osim priznanja Kosova i zato molim građane Srbije da razumeju težinu naše pozicije i da što više ujedinjeni istupamo jer ćemo tako uspeti da sačuvamo zemlju i trasiramo još brži put u budućnost”, rekao je Vučić.

Rekao je i da će u naredne dve nedelje biti nastavljeni razgovori o formiranju nove Vlade i dodao da će taj posao svakako biti završen u ustavnom roku, odnosno do 3. novembra.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će u tim razgovorima biti odlučeno koje stranke će moći da uđu u Vladu a koje će ići u opoziciju i dodao da je to veoma odgovoran posao i da zbog toga tako dugo traje.

“Želim da donesem dobru i korisnu odluku, kao i u slučaju ovog sada mandata, i za to mi treba vremena. Svakako će sve biti obavljeno pre ustavnog roka, a to je 3. novembar. A oni koji se sekiraju zbog toga su ljudi koji će, koga god da postavim, reći sve najgore”, rekao je on.

Na pitanje zbog čega pored njega sede ministri Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović, koji ne učestvuju u konferenciji, Vučić je rekao da je sa njima imao ozbiljne razgovore pre konferencije o izgradnji bolnica i subvencionisanoj prodaji traktora srpskom poljoprivrednicima, jer se radi o velikim izdvajanjima države, a da su oni tu ako treba da odgovore na svako pitanje.

Vučić: “Odluka o prisustvu Miloševića u Kninu suviše važna stvar, trebalo je da se donese u konsultacijama sa Srbijom i Republikom Srpskom”

Vučič je rekao da smatra da je odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića na 25. godišnjicu hrvatske akcije “Oluja” bila “suviše važna stvar” te da je odluku o tome trebalo da donese zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom.

“Trudim se da nijednom reči ne kažem loše o onome i onima koji su odlazili na proslavu – mi smo imali komemorativni skup koji smo oragnizovali sa Republikom Srpskom i proslavu dana pobede u Kninu – oni su odlučili da prisustvuju tome”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je ocenio da je odlazak Miloševića u Knin na godišnjicu vojno-policijske akcije tokom koje je iz Hrvatske proterano 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, dovelo do toga da deluje da Srbi “nisu jedinstveni” i da hrvatska javnost “seiri” da tada nije izvršeno etničko čišćenje.

Ipak, rekao je, Miloševićeva odluka neće promeniti odnos Srbije i Republike Srpske prema hrvatskim Srbima.

Vučić je kazao da se protiv njega vodi medijski linč u Hrvatskoj, a da je u Srbiji “protiv njega” napisano 1.014 tekstova u vezi sa godišnjicom “Oluje”, koje njegov tim analizira.

“Ako mi kažete da je to slučajno, da nije organizovano – ‘ajte, molim vas”, dodao je Vučić.

Naglasio je da su mediji u Srbiji svaku kritiku Miloševićeve odluke osudjivali, a to tumači kao potrebu “beogradske čaršije” da se “dodvori zagrebačkoj čaršiji” kako bi delovala “urbanije” i više “evropski”.

(Beta, Blic)

1 KOMENTAR

  1. “ukoliko budemo sa našim partnerima iz inostranstva budemo rešili situaciju sa vakcinom, ona će postati multifunkcionalna”. Не разумем шта ово значи, ове умне речи, једино што знам да ниједна вакцина на свету није 100% сигурна и да ви са вашим страним партнерима, у поступку “решавања” ситуације са вакцином, “решите” и ситуацију са њеним негативним последицама, а то су: одређивање висине нивоа одговорности и накнада штете.

Comments are closed.