Vučević: “U Novom Sadu obeležavanje stradanja u ‘Oluji’, ne razumem Srbe koji letuju u Hrvatskoj”

1
Printscreen/YouTube/RTV Pink Official

(Beta) – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je centralna manifestacija obeležavanja stradanja Srba u akciji “Oluja”, večeras na trgu u tom gradu, koji je, srazmerno broju stanovnika, primio najveći broj izbeglica devedestih godina.

“Prema nekim procenama, više od 100.000 Srba došlo je tu iz Hrvatske, Bosne i Hecegovine i zato je doneta odluka da se ovo stradanje ovde obeleži, u centru grada”, rekao je Vučević, za TV Pink.

Kako je naveo, po prvi put je obeležavanje u samom centru jednog grada, obično je, naveo je, to bilo u prigradskim naseljima, ili ispred manastira, kao prostori koji su bili karakteristični za prihvat kolona izbeglica, Krajišnika.

On je rekao da je predsednik dražave “kao buldožer gurao da se obeležavaju sudbinski datumi za naš narod, pobede i tuge”.

“Kultura sećanja daje smernice kako dalje da idete. Ako ne znate svoju prošlost ne možete da razumete sadašnjost, niti da predvidite budućnost”, rekao je Vučević.

On je naveo da “nikad neće razumeti Srbe koji su danas u Dalmaciji, Istri, na ostrvima, na odmoru”, dodajući da nikog ne osuđuje, “nek letuju gde god hoće, baš me briga”.

“Ali mora da je gadno i prilično neprijatno da sutra budete Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni sutra da slave i pričaju da su pobedili preteravši Srbe. Jedino da gnjurate celi dan, da uzmete veliku bocu kiseonika, da idete pod more i da se pravite da se to ne dešava i da su oko vas baš pristojni ljudi”, rekao je Vučević.

1 KOMENTAR

  1. Овде се ради о нечем много озбиљнијем од нечијег неразумевања, а што ова држава и они који се баве њом упорно одбијају да чине, а то је препорука где се може, а где није препоручљиво летовати, односно путовати. Била је једна ситуација са пандемијом, али постоје дестинације где се грађани Републике Србије суочавају са отвореним претњама по живот и имовину. То каже статистика надокнаде штета на туристичким путовањима. И онда одговорна држава напише такву инструкцију и она одмах упали “црвено светло” осигуравачима. Можете да путујете где хоћете, летујте у Хрватској, зимујте у Донбасу,… али се онда не обраћајте фондовима и средствима пореских обвезника ове државе који су поштовали такве препоруке, а у њиховом одстутву, пре свега елементарну логику, и нису се излагали у таквим путовањима непотребним ризицима. Треба вам потом хитно авион да вас евакуише, молим лепо,… платите га. Изгребали су вам ауто, излупали стакла, ишкрабали бојом…одлично, ви сте тамо где желите да путујете, где вам је лепо, али ризици и премије на вашим путним полисама не могу бити једнаке са онима где тога нема. А то, да ли неко некога разуме где је отишао и због чега, је тривијална ствар.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime